sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

TTIP-vapaakauppasopimus heikentää demokratiaa

Lainaan alun maailma.net-sivuston uutisartikkelista TTIP-sopimus kaventaa väistämättä julkista valtaa:

Kuukausia jatkunut tiedotuskampanja EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus TTIP:stä ei ole muuttanut Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemen mieltä.

Koskenniemen mukaan TTIP:hen kaavailtu sijoitussuoja tulee väistämättä rajoittamaan julkisen vallan käyttöä Euroopassa ja siirtämään sitä kyseenalaisen yksityisen elimen piiriin.

"Niin kauan kuin kolmen, useimmiten liikejuridiikassa koulutuksen saaneen ja kansainvälisesti liikkuvan juristin keskinäisessä suljetuissa neuvotteluissa päätetään siitä, mitä Euroopassa saavat tuomioistuimet, viranomaiset tai lainsäädäntöelimet tehdä, niin [...] kansalaisyhteiskunnalla tai kansainvälisen oikeuden professoreilla ei ole syytä tukea tällaista", Koskenniemi sanoi Euroopan komission järjestämässä keskustelutilaisuudessa tiistaina.

Suunnitelmat ulkomaisille sijoittajille annetuista lisätakuista ovat olleet yksi TTIP-neuvottelujen kiistanalaisimmista kysymyksistä, jonka käsittelyssä komissio on ottanut jo kertaalleen aikalisän.

Toteutuessaan suoja antaisi kansainvälisille yrityksille mahdollisuuden nostaa kanteita välimiestuomioistuimessa, jos yritys tulkitsee esimerkiksi EU-valtion uuden lainsäädännön rajoittavan voittoja TTIP-sopimuksen vastaisesti.

Esimerkiksi Australiassa vastaava järjestelmä on antanut tupakkayrityksille mahdollisuuden vaatia miljoonakorvauksia terveyslainsäädännön kiristyttyä.

Minusta tämä demokratian kannattajien huoli demokratian kaventumisesta sopimuksen voimaantulon seurauksena on aiheellinen. Sopimusta tuleekin muuttaa soveltuvilta osin.

Olen sitä mieltä, että sopimukseen tulisi sisältyä klausuulin, että ihmisoikeudet samoin kuin luonnon monimuotoisuus ovat asioita, joiden perusteella kauppaa saa rajoittaa. Ja toiseksi, minusta mainitun välimiestuomioistuimen jäsenten tulisi kaikkien olla tunnustetusti demokratian kannattajia eli heidän tulisi olla sillä kannalla, että yhtiöt eivät saa kävellä ihmisoikeuksien yli.

...
PS 25.3.2014: Voit myös halutessasi lukea Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepa) uutisartikkelin Investointisuojasopimuksilla lypsetään rahaa Euroopan kriisimailta.

2 kommenttia:

  1. Onnitunut blogimerkitä. Asia on nyt junnannut tämän blogimerkinnän mainitsemien seikkojen takia ja mielestäni niitä ei saa hyväksyä.

    VastaaPoista