tiistai 13. toukokuuta 2014

Normisosialidemokratia ei missään merkityksessään ole poliittinen kotini

Ulkomaankielinen nettitesti oli väittänyt tuloksessaan, että minä olisin sosialidemokraatti. Se on oikeastaan hauska yhteensattuma. Nimittäin parin kuukauden ajan olen jo ollut sillä vakaalla kannalla, että minä olen liberaalihkon kansallissosialidemokratian (nimitys ehkäpä oma keksintöni) kannattaja.

Seuraavissa muutamia merkintöjä siitä, millaisia koen omien poliittisten näkemyksieni olevan:

Kannatan sananvapautta, eli sanan tulee olla vapaata, ainoina poikkeuksina kunnianloukkaukset ja yllytykset väkivaltaan tai muutenkin rikoksiin. Yhdysvaltain perustuslaissa muuten sanotaan, että kongressi ei saa säätää lakia rajoittamaan sananvapautta, ja tämä jos mikään on ollut hyvää siinä maassa (maan haltuunotto alkuperäisasukkailta mm. on ollut sitten niitä huonompia juttuja).

Kannatan valtion ja uskonnollisten yhdyskuntien eroa toisistaan.

Kannatan hyvinvointivaltiota, ja samalla olen sitä mieltä, että hyvinvointivaltion vastuut tulee mitoittaa sellaisiksi, että niistä voidaan pitää kiinni myös huonoina aikoina. En kannata vapaamatkustamisen tukemista enkä valtion ja kuntien taloudellista tukea monikulttuurille ja sosiaaliturvashoppailulle. Sen monikulttuurin tai monietnisyyden, mikä Suomeen tulee, tulee pärjätä sen harrastajien omilla rahoilla. En myöskään kannata kiihkomielisten uskovaisten tuottamista Suomeen. Myönteiset kulttuuriset vaikutteet, kulttuuri- ja opiskelijavaihto ja pakottamaton aito kansainvälisyys ovat minusta kivoja asioita.

Kannatan järkevien rajojen asettamista markkinataloudelle. Kunnollinen markkinatalous on sosiaalisesti toimivaa. Pankkien suhteen kannatan brasilialaista mallia, eli minusta pankinjohtajien ja pankkien suurimpien omistajien tulisi olla henkilökohtaisesti vastuussa pankkien veloista ja vastuista. Kannatan myöskin Attac-järjestön ajamaa nk. Tobinin-Spahnin mallin mukaista valuutanvaihtoveroa valuutta-alueiden välisille transaktioille. Veroparatiisien kuristaminen ja suurimittaisen veronkierron vähentäminen ylipäätään on myös sydäntäni lähellä. Kannatan sitä, että ammattiliitoille säädettäisiin aloiteoikeus haastaa oikeuteen työntekijän puolesta työelämän sääntöjä vastaan toimineita yrityksiä. Olen sitä mieltä, että tuloerojen olemassaolo on välttämätöntä talouden toimimisen kannalta mutta että toisaalta suuremmat tuloerot nitistävät demokratian ja nutistavat ihmisiä. Ilman järkeviä rajoja markkinatalous on pelkkää kapitalismia, yhtiöiden valtaa.

Kannatan päättäjiä sitovien kansanäänestysten käyttöönottamista eli nk. suoraa demokratiaa täydentämään edustuksellista demokratiaa. Suora demokratia merkitsee sitä, että tekevät kansanedustajat ja hallitus millaisia päätöksiä ja lakeja tahansa, niin äänestäjien enemmistö voi tarvittaessa kaataa ne kansanäänestyksessä. Suora demokratia merkitsee kansalaisille merkittävää poliittista kuluttajansuojaa. Suora demokratia on merkittävä osa sveitsiläistä demokratiaa.

Minusta tulisi kieltää yrityksiltä ja yhteisöiltä, mukaan lukien säätiöt ja ammattiyhdistykset, rahan jakaminen puolueille.

Minusta julkisen puoluetuen tulisi olla pientä, ja sen tulisi olla selkeästi progressiivista eli pienemmät puolueet saisivat suhteessa eduskuntavaaleissa saamaansa äänimäärään enemmän puoluetukea kuin niille nykyjärjestelmän mukaan kuuluisi. Ja mielestäni myös niiden puolueiden, jotka eivät ole eduskunnassa edustettuina, tulee saada puoluetukea, vaikkakin vähäisemmässä määrin.

Minusta kansallisvaltiota isompia yksiköitä, joissa demokratiaa voitaisiin harjoittaa, ei ole olemassa. Ylikansallista demokratiaa ei ole, tai sitten on olemassa mutta vain hyvin rajatussa määrin.

Kannatan maltillista, tolkullista kansallismielisyyttä ja isänmaallisuutta.

Kuten kaikki muutkin, kannatan luonnon- ja ympäristönsuojelua, mutta sitä tehdessä tulee ottaa huomioon myös toiminnan sosiaaliset vaikutukset.

Vastustan hiilivoiman käyttöä, ja senkin vuoksi, että hiilivoimaloitten päästöissä on kaiken suodatuksenkin jälkeen radioaktiivista ainesta, joka leviää laajalle ympäristöön. Radioaktiivisia isotooppeja kun on hiilimalmissakin, usko tai älä!

Kannatan Muutos 2011 -puoluetta, ja tässä yhteydessä on varmaan tarpeen mainita, että Muutos 2011 -puolueen linjaukset eivät välttämättä ole sataprosenttisesti samoja kuin minun.

...

PS. 21.3.2023: Poistin vanhentuneet linkit Muutospuolueen EU-sivustolle sekä korjasin suoraa demokratiaa ja Sveitsin poliittista järjestelmää koskevat linkit toimiviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti