lauantai 21. joulukuuta 2013

Maailmankaikkeuden loppu

Talouselämä-lehdessä oli äsken julkaistu uutisartikkeli jonka mukaan maailmankaikkeus saattaa olla paraikaa romahtamassa. Ihmettelen, miksi ihmeessä tämä uutinen on julkaistu Talouselämä-lehdessä. Kun kuitenkaan ei ole mitään varmuutta siitä, että asia tapahtuisi seuraavan miljardin vuoden aikana saatikka sitten meidän elinaikanamme. Ja vaikka romahdus olisi jo alkanut, niin sen tapahtuminen kestäisi älyttömän pitkän aikaa, kun kerran romahdus leviäisi avaruudessa ainoastaan valonnopeudella. Olisi hieman liian paksua, jos se alkaisi meidän galaksistamme ja vieläpä meidän pikku osastamme galaksia. Vaikka toki, jos sellainen tapahtuisi, sen voisi sanoa romahduttavan talouden, kun sitä ei enää sitten olisi.

Vaihtoehtoinen skenaario universumin romahtamiselle olisi se, että miljardien ja biljoonien lähivuosien kuluessa aurinkoja syntyisi, räjähtäisi ja sammuisi. Ja ennen pitkää uusia aurinkoja ei enää syttyisi. Entropia eli käyttökelpoisen energian määrän väheneminen ajan funktiona jatkuisi hamaan ikuisuuteen, ja ennen pitkää lämpötilaerot maailmankaikkeudessa olisivat tasoittuneet. Tämä olisi minusta kovin tylsä tulevaisuudenkuva, ja sitä paitsi maailman sammuminen kestäisi älyttömän pitkään.

Jos meidän kohtaloksemme olisi määrätty entropian jatkuminen aina maailmankaikkeuden lämpökuolemaan saakka, niin toivoisin siinä tapauksessa, että ihmislajilla olisi miljardien vuosien kuluttua riittävän älykkäitä ja teknisesti kyvykkäitä jälkeläisiä, jotka kykenisivät ainakin paikallisesti pysäyttämään entropian.

Silti, minun mielestäni paras tulevaisuudenkuva olisi tämä uudempi teoria maailmankaikkeuden romahtamisesta. Se olisi minun mielestäni lohdullinen ja jotenkin tolkullinen loppu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti