keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kosminen yksinäisyys lyhyesti

Jotkut ihmiset kokevat olevansa kuin toiselta planeetalta. Minä koen olevani kuin toisesta maailmankaikkeudesta, jossa vallitsevat toiset lait. Aikamoinen versio henkisestä yksinäisyydestä.

tiistai 29. tammikuuta 2013

Google sensuroi Gates of Vienna -blogin

Google sensuroi äskettäin Blogger-palvelussaan vuosia sijainneen tunnetun islamkriittisen Gates of Vienna -blogin. Blogin nimi - "Wienin portit" - viittaa islamilaisten turkkilaisten yritykseen valloittaa Wien vuonna 1529. Yritys onneksi epäonnistui, ja näin loppuosa Euroopasta säästyi julmalta miehitykseltä.

The International Civil Liberties Alliance - suomeksi Kansainvälinen kansalaisoikeusliitto - tuomitsi Googlen päätöksen:

"The International Civil Liberties Alliance (ICLA) condemns Google's decision to censor Gates of Vienna. It sees this censorship as a direct attack on the principle of freedom of expression on which any free society is based." Suomeksi tämä kuuluu: "ICLA tuomitsee Googlen päätöksen sensuroida Gates of Vienna. Se näkee sensuurin suorana hyökkäyksenä ilmaisunvapauden periaatetta vastaan johon mikä tahansa vapaa yhteiskunta perustuu."

ICLA:n uutinen kokonaisuudessaan ulkomaankielellä:

Freedom of Expression Alert! Gates of Vienna Taken Down By Google

Gates of Vienna muutti sitten uuteen osoitteeseen http://gatesofvienna.net/

Google kuitenkin palautti vähän ajan päästä blogin olemassaolon oikeudet Bloggeriin, mutta ilmeisesti Gates of Vienna aikoo pysyä uudella paikallaan, joka ei ole Googlen hämmennettävissä.

Ehkäpä sananvapauden ja avoimen yhteiskunnan puolustajat eivät voi enää luottaa Googleen.

perjantai 25. tammikuuta 2013

Perse vai pää, siinä kysymys

Tänään kerroin yhdelle tutulle olevani piakkoin menossa perseleikkaukseen. Jostain syystä hän käsitti asian niin, että olisin menossa parturiin. Miten ihminen voi sekoittaa toisiinsa perseen ja pään!!

Yhdessä tv-sarjassa oli kerran kyllä annettu ymmärtää, että yhdysvaltalainen näyttelijä Ben Affleck olisi persenaamainen, mutta liittyykö tämä asiaan yhtään mitenkään? En tietääkseni näytä yhtään häneltä.

Kaksi tärkeintä asiaa elämässä yleensä

Mielestäni tärkein asia ihmisen elämässä on mielenrauha.

Mutta minun on mainittava toinenkin asia, se että olisi hienoa jos ihmiskunnalla menisivät asiat mahdollisimman hyvin.

Kun tuonkin keksin laittaa tähän, niin se lienee merkki siitä, että sosiaaliset vaistoni ovat toimivia.

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kristinuskon kolminaisuusopista

Ja seuraavaksi hieman dogmatiikkaa välillä.

Kolminaisuusoppi on kristillisten uskonsuuntausten oppi siitä, että on olemassa yksi ainoa Jumala, jolla on kolme persoonaa, jotka ovat Isä, Poika ja Pyhä Henki. Kolminaisuusoppi muodostettiin ja julistettiin kristilliseksi opiksi kristillisen Jumalan olemusta koskevien teologisten pohdiskelujen tuloksena. Sen syntyyn oli vaikuttanut tarve määritellä käsitteellisesti ja analyyttisesti kristillisiä totuuksia kristinuskon levitessä hellenistiseen ja roomalaiseen maailmaan. Ensimmäisenä käsitettä "kolminaisuus" käytti Tertullianus 200-luvulla.

Kristillisten kirkkojen järjestäytyessä vainojen päättymisen jälkeen kolminaisuusoppia käsiteltiin laajasti Nikaian kirkolliskokouksessa vuonna 325. Nikaiassa pohdittiin erityisesti Jeesuksen Kristuksen olemusta. Aiheen kirkolliskokoukselle antoi Aleksandrian erään seurakunnanvanhimman, Areioksen, opetus Jeesuksen asemasta luotuna olentona.

Nikaian kirkolliskokouksen päätös oli, että areiolaisuus julistettiin harhaopiksi. Tunnustuksen mukaan Jeesus oli "Jumala Jumalasta, valo valosta, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt eikä luotu, joka on samaa olemusta kuin Isä, jonka kautta kaikki on tehty". Myöhemmin määriteltiin vielä Pyhän Hengen olemus.

Monet ovat pitäneet ja useat pitävät tälläkin hetkellä kolminaisuusoppia mielettömänä. Minusta kristillinen opetus Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä voitaisiin esittää myös toisella tavalla, teologisesti hieman vaatimattomammin. Voitaisiin yksinkertaisesti ilmaista, että Jeesus Kristus, joka on Jumalan ainoa poika, on yhtä Jumalan kanssa. Loppujen lopuksihan kristillisen Raamatun tärkeimmän osan Uuden testamentin teksteissä ei missään määritellä minkäänlaista kolminaisuutta. Siellä on vain erilaisia ilmaisuja Jumalasta, Jeesuksesta ja Pyhästä Hengestä, joista voi vetää monenlaisia johtopäätöksiä.

Viikon henkilökohtainen mietelause

Harva ihminen on hirvittävän onnellinen siitä, että joutuu/pääsee kohta juurihoitoon. Minä olen.

tiistai 22. tammikuuta 2013

Jos Hitler eläisi nykyään...

Jos tunnettu kasvissyöjä, eläinaktivisti, diktaattori, sotija ja kansanmurhaaja Adolf Hitler eläisi vielä nykyään, niin hän luultavasti olisi sitä mieltä, että Israel on syyllinen Lähi-idän levottomuuksiin ja että juutalaisilla on USA:ssa rahat ja media käsissään.

Pientä lässytystä huumeista

Alkoholi on myös huume, mutta Suomessa sen viihdekäyttö on laillista. Olen täysin ei-asiantuntija ja siinä ominaisuudessa voisin lässyttää seuraavassa jotain tällä hetkellä laittomista huumeista:

Minusta huumeidenkäytöstä ei ole sopivaa rangaista. Mielestäni huumeidenkäyttö tulisi vähintäänkin dekriminalisoida Portugalin tapaan, jolloin huumeidenkäyttäjät ohjataan hoitoon eikä vankilaan. Portugalin malli on ollut sikäli toimiva, että sen voimassaollessa on huumeiden käyttö maassa vähentynyt.

Huumeiden laittomuus syrjäyttää aivan turhaan käyttäjiä. Ongelma on siis huumeidenkäytön ohella myös huumeiden laittomuus. Toiseksi eri huumeet hankitaan usein samalta jakelijalta, jolloin ihminen on vaarassa joutua kiusaukseen kokeilla haitallisempiakin huumeita.

On olemassa kovempia ja sitten on olemassa vähemmän kovia huumeita. Olen kaikkea muuta kuin asiantuntija, mutta taidan tietää kannabiksen olevan vähemmän haitallinen huume. Kannabiksen avulla on hyvin vaikea saada tapettua itseään. Sen käyttö myöskin harvoin tekee kenestäkään väkivaltaista, toisin kuin etyylialkoholin.

Kannabis aiheuttaa kuitenkin joskus käyttäjälle ahdistus- ja paniikkikohtauksia, masentuneisuutta tai sekavuustiloja. Psyykkisesti herkät ihmiset voivat myöskin joutua sen käytöstä psykoosiin.

Kannabiksessa on lisäksi sellainen ongelma, että sen vaikuttava aine THC (tetrahydrokannabinoli) on rasvaliukoinen, eli jos kannabista käyttää vähänkin enemmän, niin THC varastoituu elimistöön heikentäen lähimuistia, keskittymiskykyä ja arvostelukykyä. Kannabiksenkin avulla siis ihmisestä voi tulla täysi pöpipää. Siksi suhtaudun hieman varauksella ajatukseen kannabiksen täydestä laillistamisesta. Jos kannabis kuitenkin laillistettaisiin joskus, niin minusta silloin myytävän tavaran suurimman sallitun THC-pitoisuuden tulisi olla melko pieni, samaa luokkaa kuin 1960- ja -70- luvuilla käytetyillä lajikkeilla. Jos muistan oikein, niin toisaalta toisen kannabiksen sisältämän psykoaktiivisen aineen CBD:n (kannabidioli) suhteellisen pitoisuuden olisi hyvä olla melko korkea.

Jos kannabis laillistettaisiin, niin minusta sitä ei saisi myydä poltettavana tuotteena, koska polttamalla käyttäjä saa kannabiksesta samat haitat kuin tupakanpoltosta. Minusta tupakanmyynti pitäisi sitä paitsi kieltää. Kannabiksenmyynti voitaisiin rajoittaa Alkon myymälöihin. Alko jakelijana myös pitäisi huolen siitä, että myytävä kannabis olisi tasalaatuista kaikin puolin.

Muista laittomista huumeista en aio kirjoittaa mitään.

Itse käytän laillisista huumeista etyylialkoholia, kahvia, teetä ja rooibosia. Aikaisemmin olen käyttänyt myös yerba matéeta. Jos jotain unohtui listasta, niin sille ei voi nyt mitään.

Seuraavassa muutama laittomiin(kin) huumeisiin liittyvä hyvä linkki:

Päihdelinkki tarjoaa melko asiallista tietoa eri päihteiden ominaisuuksista

Wikikirjassa 'Koristehampun kasvatusopas' on lyhyt historiikki kannabiskieltolaista

Suomen virallisen kotikasvattajan blogi

maanantai 21. tammikuuta 2013

Minulla ei ollutkaan keripukkia!

Jokunen aika sitten minun yhdestä alaleuan vasemman puolen poskihampaastani oli mökillä ollessani lähtenyt varsin iso pala pois. Se sitten paikattiin. Siihen oli jäänyt kuitenkin outo tuntuma, ja aina joskus se oli säteillyt hieman kipua sen yläpuolella olevaan hampaaseen. Jokunen viikko sitten oli tämä säteily yltynyt aika vahvaksi. Sitten kipu oli siirtynyt alaleuan vasemman ja etupuolen ikeniin. Välillä olin joutunut tämän vuoksi nauttimaan särkylääkettäkin.

Viime perjantain jälkeisenä yönä (joka minulle on iltaa), kävin varmuuden vuoksi irvistämässä peilille, jotta näkisin, onko ikenissä mitään vialla. Minusta ikenet olivat todella kauhean näköiset. Aloin spekuloida itsekseni sillä mahdollisuudella, että minulla olisi keripukki. Muistelin viime aikoina nauttineenikin aika vähän ruoka-aineita, joista saa C-vitamiinia. Nyt oli sellainen lauantai, jona en olisi ollut menossa kaupassa käymään. Nousin kuitenkin tavallista aikaisemmin ja lähdin sinne. Ostin apteekista C-vitamiiniporetabletteja ja varmuuden vuoksi myös monivitamiiniporetabletteja. Seuraavaksi kävin kaupasta ostamassa kasviksia.

Kotiin tultuani söin kasvikset ja nautin yhdet poretabletit kumpaakin. Monivitamiinitablettipakkauksessa oli ollut varoitus laksatiivisesta vaikutuksesta, ja jonkin ajan päästä istuinkin jo pöntöllä. Uloste vaan suihkusi vauhdilla alas. Kutsun tätä perseenpesuksi.

Pian tulikin käymään kulttuurielämäntuntijakollegani, ja siirryin joksikin aikaa pirteämpiin sfääreihin.

Lauantaina tulin nauttineeksi C-vitamiiniporetabletteja neljä kappaletta ohjeistetun yhden sijaan. Ajattelin, että koska C-vitamiini on vesiliukoinen, niin se ei kerry elimistöön, joten ei ole vaarallista. Sunnuntaina nautin niitä kolme kappaletta.

Sunnuntaina monivitamiini ei toiminut enää laksatiivin tavoin.

Maanantaiaamuna eli tänään nousin tavallista aikaisemmin ja soitin kunnallisen hammaslääkärin ajanvaraukseen. Sanoin varaajahenkilölle, että mielestäni minulla on vähintäänkin keripukki tai jokin vielä kamalampi tauti. Ko. henkilö kysyi sitten minulta, että onko minulla kipuja. Vastasin tietenkin, että on kipuja. Sain ajan samalle päivälle klo 13.30:ksi Myyrmäen terveysaseman hammaslääkärin hätäpäivystykseen. Varaajahenkilö oli sanonut, että minun kannattaa varautua odottamiseen.

Menin sitten Myyrmäkeen hammaslääkärille. Ensin odotin muutaman minuutin verran odotushuoneessa, kunnes tajusin, että minun tulisi ilmoittautua paikalle ilmestyneessä automaatti-ilmoittautumisvehkeessä. Tein sen, ja jatkoin odottamista. Jouduin odottamaan vielä kolmen vartin ajan ennen kuin pääsin hammaslääkärin vastaanotolle. Vastoin odotuksiani hammaslääkäri totesi ikeneni ihan normaaleiksi lääketieteellisessä mielessä. Kerroin hänelle ienkivuistani ja "oudosta" hampaastani, joka saattoi olla syyllinen kipuilmentymään. Hammaslääkäri otti sitten röntgenkuvan hampaasta ja totesi pian, että sielläpä on tulehdus ja joudun sen vuoksi juurihoitoon. Minä olen melko huono olemaan onnellinen, mutta tästä hetkestä alkaen olen ollut sitä. Hammaslääkäri sanoi, että jos kipu menee mahdottomaksi, niin voin pyytää uuden pika-ajan heiltä. Hän passitti minut vielä ajanvaraukseen pyytämään aikaa juurihoitoon. Jouduin jonottamaan sinne viidentoista minuutin ajan, sillä eräs herra tykkäsi puhua ajanvaraushuoneessa asioistaan kovasti. Lopulta pääsin varaamaan itselleni aikaa. Aika varattiin Pähkinärinteen hammashoitolaan, mikä on minusta hyvä juttu, koska matkasta tulee lyhyempi. Ajankohta on parin viikon päästä.

Joudun nyt odottamaan kipeähköjen ikenieni kanssa jonkin aikaa juurihoitoon pääsyä, mutta enköhän minä tästä suoriudu kunnialla.

Olen nyt oppinut myös sen, että saatan olla ehkä hieman huono tekemään itsediagnooseja.

lauantai 19. tammikuuta 2013

Mormonin kirjan lukeminen kävi mahdottomaksi

Tuttuni P oli kääntynyt viime kesänä mormoniksi löydettyään itselleen mormoninaisen. Aikaisemmin hän oli ollut kääntymässä katolilaiseksi, silloin kun hänellä oli ollut katolinen tyttöystävä, mutta se suhde oli päättynyt ennen kääntymisen virallistumista. Itse hän on sitä mieltä, että mormonismin löytäminen on merkinnyt hänelle uskon syvenemistä. Hän lahjoitti myöhemmin minulle ja yhdelle tutulleni K:lle mormonien pyhän kirjan, Mormonin kirjan. Tuttuni ja minun on ollut tarkoitus lukea se läpi.

Kristittynä minua on mormonismissa inhottanut se, että heidän oppinsa korottaa Mormonin kirjan pyhemmäksi kuin Raamatun. Mormonit eivät myöskään hyväksy ainuttakaan kristillisten kirkkojen kastetta. Lisäksi heidän kirkkonsa on tuottanut suhteessa enemmän uskonnon uhreja kuin esim. valtavirtahelluntalaisuus. Epäilen myöskin mormonismin sisältävän "isien perinnäissääntöjä", jollaisia Jeesus inhosi.

Aikoinaan minulla oli ollut kaveri, jonka äiti oli kääntynyt mormonista adventistiksi. Äidin kirjahyllyssä oli edelleen komeillut Mormonin kirja, ja olin sitä silloin joskus vilkaissutkin.

Minä olin sitten äskettäin ruvennut lukemaan Mormonin kirjaa. Minua rupesi ärsyttämään siinä historian vääristely, että intiaanit muka olisivat Israelin kadonnut heimo. Ja kun kirja on kokonaisuudessaan Raamatun matkintaa sekoitettuna ja ravistettuna ja uudelleen kirjoitettuna, niin aloin hukata motivaatiota lukea koko kirja. Kun en kuitenkaan usko tällaisen olevan Jumalan sanan päivitystä, niin kyllästyin melko nopeasti ja lopetin projektin siihen.

Myös tuttuni K lopetti Mormonin kirjan lukemisen heti alkuunsa. Hän sanoi, että ehkäpä hän lukee sen vielä ennen kuolemaansa.

Itse ajattelen, että jos joudun sairaalaan joskus pitemmäksi aikaa, ja jos minulla on siellä kamalan tylsää, niin pyydän veljeäni sitten hakemaan minulle kirjahyllystäni Mormonin kirjan pahimpaa tylsyyttä lievittääkseni.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Becel pro-activ on pahaa!

Haluaisin sanoa, että Becel pro-activ -margariini maistuu todella kamalalta. Olkoon minulla diabetes tai ei ja olkoon lääkäri suositellut tuota minulle tai ei, niin tämä on pahaa! En enää osta sitä.

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Ruotsi: pahantahtoinen ilkeä valkoinen poliisi ampui kultakaupan ryöstäjää päähän

Tämä on jo vähän vanhempi uutinen, mutta jos se ei jotakuta ole vielä tavoittanut, niin lue vaikka tästä:

Yli viikko sitten Ruotsissa muutama mukava nuori mies kävi takavarikoimassa varallisuutta kultakaupassa Södertäljessä leikkimällä aseellista ryöstöä. He tarvitsivat rahaa, koska heidän nauttimansa diskoraha oli vähäisempi kuin vaurailla ihmisillä.

Yksi nuorukaisista tähtäili leikkimielisesti melkein aidon näköisellä kopioversiolla AK-47:stä eli tuttavallisemmin sanottuna Kalashnikov-rynnäkkökivääristä paikalle saapuneita poliiseja. Isoveli valvoo, mutta poliisit eivät koulutetuilla haukansilmilläänkään suostuneet ottamaan aivoihinsa tietoa vastaan, että kyseessä oli vaaraton ase vaan ampuivat nuorukaista päähän. Poliisit pakottivat uhkaamalla päähänammutun omat kaverit peruuttamaan tämän päälle kun nämä lähtivät Audilla pakoon epäoikeudenmukaisuutta.

Tuttavat ja kaverit surunvalittelivat netissä ja kertoivat kuinka nöyrä, mukava ja ystävällinen nuori mies päähänammuttu nuorukainen oikeasti oli. Kukaan ei tietenkään usko, että hän olisi oikeasti ruvennut tuollaiseen. Joko ryöstöön ryhtyminen oli silkka vahinko taikka sitten ruotsalaisen yhteiskunnan ja poliisien rasismi pakottivat siihen.

Päähän ammuttu mukava nuorukainen kuoli myöhemmin vammoihinsa sairaalassa, ja hänen verensä lankesi rasististen poliisien sekä heidät luoneen yhteiskunnan ylle.

Mikäli ruotsalainen yhteiskunta olisi ollut tässäkin tapauksessa avoin ja yhteisöllinen, niin tuokin raukkaparka ajelisi tänä päivänä turbo-Porschellaan kohti loistavaa tulevaisuutta. Hän olisi tarvinnut vain hieman harkinnanvaraista sekä lupauksen koulutuksesta ja enemmän kotoutusta. Vi gillar olika!

Mutta pimeyden uhkaa on ilmassa nykymaailmassa enemmänkin. Esimerkkejä siitä saat klikkaamalla seuraavaa pahalle keskustelupalstalle osoittavaa linkkiä:

pimeyden uhkaa

torstai 10. tammikuuta 2013

Ylähuone Suomen eduskuntaan!

Mielestäni Suomen eduskunta tarvitsisi yhteyteensä ylähuoneen. Ylähuoneen olisi määrä muodostaa kamari, jonka jäsenillä ei olisi pelkoa poliittisesta vastuusta vaalien yhteydessä ja heidän kautensa olisi myös pitkä, joten he voisivat rauhassa funtsia sitä mikä olisi oikein ja parasta maalle. Nykyinen eduskunta muodostaisi uudessa eduskunnassa sitten alahuoneen. Ylähuoneen jäsenet voisivat viivyttää mielestään huonojen alahuoneen säätämien lakien voimaantuloa ja jos he usein toimisivat tarpeeksi fiksusti ja arvokkaasti, niin myös voisivat saavuttaa sekä alahuoneen että kansalaisten arvostuksen.

Ylähuoneen jäsenet valituksi tullessaan luopuisivat puolueensa jäsenkirjasta, jos heillä sellainen olisi.

Ylähuoneen jäsenet valittaisiin vaaleilla kahdeksikymmeneksikahdeksi vuodeksi, ja heitä ei voitaisi valita virkaan uudelleen. Jos ylähuoneen enemmistö ei hyväksyisi eduskunnan vahvistamaa lakia, niin laki tulisi voimaan vasta sitten, jos uusien alahuoneen vaalien jälkeen muodostettu uusi alahuone hyväksyisi lain muuttamattomassa muodossa.

Yhdentoista vuoden välein valittaisiin aina puolet ylähuoneen jäsenistä.

Perustuslain muutokset hoitaisi jatkossakin alahuone yksin.

tiistai 8. tammikuuta 2013

Sukupuolisten etujen ajamisesta lyhyesti

Tasa-arvon edistäminen ei ole nollasummapeliä, joten miesten etujen ajaminen ei ole mitenkään naisilta pois.

Helena Eronen valittu vuoden 2012 Miss Kämyksi!

Minun olisi pitänyt kirjoittaa tästä jo viikko sitten, kun äänestys oli päättynyt. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan:

Viime vuoden melko lopulla oli Vihan punttisalilla eli Hommaforumilla julistettu äänestys Miss Kämystä 2012. Kämy tarkoittaa kansallismielistä. Olin kirjoittanut siitä aikaisemmin. Äänestettäviä henkilöitä oli minun laskujeni mukaan kaksikymmentäyksi (21). Helena Eronen sai äänistä 33,6 prosenttia, joten hän voitti ylivoimaisesti.

Äänestys pidettiin Peräkammari-osastossa, joka on ainoa Hommaforumin osasto, jota pääsevät lukemaan ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät. Siitä huolimatta tarjoan linkin ketjuun seuraavassa:

linkki ketjuun

Lopuksi mainostan myös Helena Erosen blogia (sitä pääsee lukemaan aikuisen oikeasti kuka tahansa):

Oho, hupsista

maanantai 7. tammikuuta 2013

Windows 8, perkele! (lyhyt merkintä)

Toimin aktiivisesti eräässä yhdistyksessä. Nyt oli sen molempiin toimipisteisiin hankittu uusi tietokone jonka sisuskalut sisälsivät Windows 8:n. Että ottaa päähän! Käynnistä-napukan on kasissa korvannut inha aloitusruutu enkä tykkää siitäkään syystä asiasta, että tämän koneen tulon vuoksi lähti Pähkinärinteen toimipisteestä eläkkeelle kone jossa oli Linux! Ja nyt joudun sitten opettamaan ihmisille Windows 8:n käyttöä. Järs järs narsk.

perjantai 4. tammikuuta 2013

En ole kveekari, mutta...

Keskiviikkona eräs tuttu nainen kysyi minulta, että mitä ihmettä kveekarit ovat. En jaksanut ruveta selittämään asiaa hänelle siinä paikassa, mutta lupasin palata asiaan myöhemmin ja esittää hänelle jonkinlaisen laajemman selvityksen sähköpostitse. Ja sitten päätinkin, että minä voin yhtä hyvin julkaista sen blogissani. Joten tässä olisi:

Kristillinen uskonsuuntaus Uskonnollinen ystävien seura (alkup. engl. Religious Society of Friends) syntyi 1600-luvulla Englannissa. Se syntyi vastalauseena uskonnollisten muotojen vahvalle painottamiselle. Liikkeen jäseniä haukuttiin sattuneista syistä vapisijoiksi, engl. quakers, ja tästä tulikin liikkeen toinen nimi kveekarit.

Kveekariliike painottaa uskovien yleistä pappeutta ja sitä että Jumalan armo ei ole sidottu näkyviin armonvälineisiin. Hiljaisuus on osa kveekarien jumalanpalvelustapaa: se on keino kuunnella "sisäistä sanaa". Kveekarit ovat arvostaneet rauhaa ja väkivallattomuutta, yhteisöllisyyttä, tasa-arvoa ja yksinkertaisuutta ja vaatimatonta elämää. Kveekarismin mukaan jokaisessa ihmisessä on jotain Jumalasta.

Kveekareiden oikeusturva Englannissa oli huono siksikin, että he Uuden testamentin opetukseen perustaen kieltäytyivät vannomasta oikeudessa valaa.

Kveekarit ovat uskonnollisten vainojen takia vuosisatojen aikana usein joutuneet tutustumaan vankiloihin sisältäpäin, ja siksi heistä tulikin vankilaolojen parantamisen esitaistelijoita.

Iso-Britannian kruunu oli ollut velkaa ison summan rahaa William Penn -nimisen kveekarin isälle. Siksi vuonna 1681 kuningas Kaarle II läänitti Pennille alueen Pohjois-Amerikasta. Tämä luovutti saamansa alueen vainotuille uskonveljilleen. Näin syntyi Pennsylvania. Pennsylvaniassa vallitsi täydellinen uskonnonvapaus, mikä oli täysin outo asia niin Euroopassa kuin muualla brittiläisissä Pohjois-Amerikan siirtokunnissa.

Kveekarit käyttäytyivät myös hyvin intiaaneja kohtaan. He eivät pyrkineet tyrkyttämään omia oppejaan ja arvojaan intiaaneille, vaan olivat valmiita itsekin oppimaan näiltä.

1800-luvulta alkaen kveekariliike on hajonnut alasuuntauksiin. Nykyään jotkin kveekarit jopa kieltävät kveekarismin (tai heidän oman kveekarisminsa) olevan kristillinen liike.

Nykyinen kveekarismi voidaan jakaa alasuuntauksiin sen perusteella, onko niiden jumalanpalveluksissa muutakin ohjelmaa kuin yleinen hiljaa oleminen, ja sen perusteella, onko suuntaus konservatiivinen vai liberaali. Konservatiivinen tässä tarkoittaa kristinuskopainotteista perinteisempää kveekarismia ja liberaali sitä, että suuntaus ei ole varsinaisesti sidottu kristilliseen opinkäsitykseen.

Vuonna 1947 Englannin ja Yhdysvaltain kveekarien avustusjärjestöt saivat työstään sodan tuhojen lieventämiseksi Nobelin rauhanpalkinnon.

Taidan itse arvostaa kveekarismia tietyltä osin. Kveekarismin yksinkertaisuus vetoaa minuun. Ja se että kveekarit arvostivat uskonnollista suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa jo kauan ennen kuin siitä tuli muotia. Toisaalta hyväksyn varsin varauksetta asepalveluksen, ja kveekariseurakunnat ovat täynnä pasifisteja.

...
PS. 26.2.2020: Olen itse osallistunut kveekariseurakunnan hengelliseen kokoukseen vain kerran elämäni aikana. Tämä tapahtui joitakin vuosia sitten.

...

PS. 13.9.2020: Olen toiselle kielelle kääntämäni version tästä tekstistä julkaissut myöhemmin tässä blogissani.