perjantai 29. marraskuuta 2013

Hyvinvointivaltion velkavaluvika

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén on Uusi Suomi -verkkolehden uutisartikkelin mukaan vakavana. Hän on sitä meiltä, että Suomen julkinen sektori on kasvanut yli äyräidensä (ei sanatarkka lainaus). Julkiset menot alkavat lähestyä 60 prosenttia bruttokansantuotteesta, ja tämä ei Virénin mielestä ole enää tervettä talouden- ja yhteiskunnan pitoa. Suomessa julkisen sektorin osuus on tänä vuonna jo noin 57,9 prosenttia. Ensi vuoden ennuste on yli 58 prosenttia.

Itse sanoisin myös, että kyllä Suomessa julkinen sektori tunkee joka nurkkaan, ja kovin suuri verotus iskee kansantaloutta nilkkaan. Ja tätä systeemiä rahoitetaan lainaamalla koko ajan lisää. Jollain hallituksella tai eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä tulisi olla kykyä ja halua puuttua asiaan. Valtio ja kunnatkaan eivät voi elää montaa vuotta peräjälkeen velaksi. Velat kaatuvat lopulta velanottajien ja heidän lastensa ja lastenlastensa niskaan.

Toki julkisen sektorin hyvin suuri osuus bruttokansantuotteesta johtuu jossain määrin maksajien puutteesta, kun teollisuutta on ulosliputettu ja samalla tuotetaan Suomeen edelleen paljon ulkomaisia tuotteita, ja suurehko työttömien ja vajaatyöllistettyjen tukeminenkin vaatii rahanjakoa, mutta toimenpiteisiin on silti pakko ryhtyä.

Minusta hyvinvointivaltio tulee säilyttää, mutta tulisi määritellä, että mitkä ovat ne kaikkein perustavimmat palvelut, joista on pakko pitää kiinni, myös huonompina aikoina. Ja tarvitaanko moniakaan nykyään julkisesta kassasta maksettavia yritystukia.

Harmaan talouden mahdollisuudet tulisi myöskin mahdollisimman pitkälle saada tukittua.

Hyvinvointivaltiossa on se huono puoli, että keksitään koko ajan lisää kaikkea mukavaa, mikä voidaan maksaa julkisesta pussista. Poliitikot pelkäävät vaalitappiota ja ovat valmiita kustantamaan huomattavan osan julkisesta budjetista velaksi. Mistään ei saisi leikata vaan hyvinvointivaltion tulisi laajeta ikuisesti. Ja kyllähän ne kaikki rahoituskohteet tai ainakin hyvin useat niistä ovat tarpeellisia ja ihmisyyttä huomioonottavia, ei siinä mitään. Mutta kaikkeen ei edes Suomella ole varaa.

Jos joku hallitus kykenisikin sekä ensin pysäyttämään velkaantumisen että sen jälkeen maksamaan velkaa pois, niin se olisi kuin veden kaivoon kantamista, sillä viimeistään seuraava hallitus alkaisi taas hankkia kansalaisilta itselleen kannatusta uusilla julkisesta pussista maksettavilla etuuksilla.

Jos olisin hallitusherrojen johtaja, niin tekisin sellaisen kivan tempun, että lopettaisin velkojen maksun sillä perusteella, että velat ovat nousseet törkeän suuriksi eikä niitä saa ikinä maksettua mainitsemani demokratian ja hyvinvointivaltion valuvian takia. Jos joku suomalainen pankki joutuisi tämän vuoksi vaikeuksiin, niin voitaisiin harkita pankkituen antamista. Mutta velkojen takaisinmaksun lopettamisella olisi se kiva puoli, että seuraavien hallitusten olisi aivan pakko pitää budjetti tasapainoisena. Ne eivät voisi enää lahjoa äänestäjäkuntaa pistämällä valtion elämään jatkuvasti yli varojensa.

PS 1.12.2013: Hannu Visti oli näköjään julkaissut tämän bloggaukseni aihetta sivuavan merkinnän otsikolla Kerjäläisten valtakunta. Visti esittää myös merkinnässään useita toimenpiteitä nykyisen pöhöttyneen Suomemme ja tätä tilaa tukevan henkisen laman parantamiseksi.

II PS 1.12.2013: Kun nyt piti PS-päivitys laittaa tänne alle, niin laitetaan jotain muutakin. Lisäsin blogimerkintään nykyisen kolmannen kappaleen.

Tissikupin vaikeudet

Olin kirjoittanut aikaisemmin tissikupista. Olen tehnyt sellaisen havainnon, että siitä on vaikea juoda nk. Pohjanmaan kautta. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että kuppi levenee pohjaa kohti. Ja toiseksi siitä, että kun kuppia kallistaa, niin juomaa menee aina kupin tisseihin. Niinpä jouduin tekemään lopulta sen vaikean päätöksen, että jatkossa juon kupista ainoastaan ruusunmarjateetä. Tässä tapauksessa ei sitten tarvitse ainakaan niin paljoa pelätä kupin pinnoille tulevia tummentumia.

Kehitysmaille annetut lupaukset on pidettävä, toteaa viisas

Minä lupaan suomalaisena, että Ylen koko rahoitus ohjataan vastedes kehitysmaiden lasten ja naisten elämää parantamaan.

Kysynkin nyt Yleltä, että haluaako se pettää kehitysmaille annetut lupaukset.

torstai 28. marraskuuta 2013

Keskisormen lupusta minulla ei luultavasti ole

Minulla on oikean käden keskisormen sivussa ollut jo hyvin monen vuoden ajan pieni punertava läikkä. Se ei ole kutissut eikä ole muutenkaan aiheuttanut mitään harmia. Parin viimeksi kuluneen kuukauden aikana se on kuitenkin laajentunut huomattavasti. Tarpeeksi puhuttuani asiasta tutuilleni menin lopulta tämän viikon tiistaiaamuna käymään terveysaseman sairaanhoitajan pakeilla. Tämä kehotti minua hankkimaan apteekista Sibicort-nimistä voidetta läikkää varten ja tilaamaan lääkäriajan mikäli voide ei tepsisi.

Olen nyt tässä sitten kahtena päivänä laittanut sormeeni voidetta. Vielä ei ole nähtävillä selvää muutosta, mutta voidellaanpa ja odotellaan.

Wikipedia sanoo: "Systeeminen lupus erythematosus, lyhenteenä SLE, josta suomen kielessä käytetään myös nimitystä punahukka, on krooninen autoimmuunisairaus, joka oireilee eri puolilla elimistöä, etenkin iholla, nivelissä, veressä ja munuaisissa. Sairauden takia elimistön puolustusjärjestelmä ei toimi kuten pitäisi, vaan hyökkää elimistön omia kudoksia vastaan sen sijaan että suojelisi niitä bakteereilta ja viruksilta."

"House" on/oli ollut yksi lempisarjoistani. Sarjan nimihenkilö tohtori House oli useamman kerran sarjan aikana maininnut lupuksen (SLE) yhtenä diagnoosimahdollisuutena. Siksi olen melkein vakavissani miettinyt, että jospa sormeni punainen läikkä onkin maailman ensimmäinen keskisormesta alkava lupus. Mutta luultavasti se ei sitä ole. Ja sitä paitsi autoimmuunisairaudet ovat keskimäärin aika syvältä.

Olen ajatellut, että jos läiskä valtaa koko ruumiini, niin alan väittämään, että nimeni on Ibrahim Haram ja olen Marokosta. 

Sitä vain ihmettelen, että miksi suomen kielessä sairaudesta käytetään osittain suomen- ja osittain latinankielistä nimitystä. Miksei nimi voisi olla yksinkertaisesti "systemicus lupus erythematosus"?

Ääh, käsi on rasvainen!

tiistai 26. marraskuuta 2013

Taas yksi aineopiskelija Hommaforumilla

Pahalle Hommaforumille oli ilmestynyt uusi aineopiskelija nimeltä Mailis Uusiniemi muutama päivä sitten. Hommaforumin ylläpito on todentanut käyttäjän henkilöllisyyden, jos ketään asia kiinnostaa.

Mailis on sosiaalityön pääaineopiskelija Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Hän sanoo olevansa pro gradu -tutkielmassaan kiinnostunut selvittämään millä tavalla itseään maahanmuuttokriittisiksi määrittelevät henkilöt suhtautuvat maahanmuuttajiin. Hänen esioletuksensa on, että maahanmuuttokriittisen nettikeskustelufoorumin jäsenet suhtautuvat maahanmuuttajiin kielteisemmin kuin muut suomalaiset.

Täytyy sanoa, että hänen esioletuksensa on vääristynyt. On selvää, ettei hän ole aikaisemmin käyttänyt aikaansa pahalla Hommaforumilla oleskeluun. Nimittäin siellä lähes yksinomaan suhtaudutaan myönteisesti Suomeen hyvin sopeutuviin ja suomalaisia ja heidän kulttuuriaan ja kieltään kunnioittaviin maahanmuuttajiin. Vaikkakin hyvin nuivasti saatetaan toisaalta suhtautua sellaisiin maahanmuuttajiin, jotka eivät halua eivätkä yritä sopeutua Suomeen ja opetella sen kieltä tai kunnioita suomalaisia ja heidän kulttuuriaan tai joista on Suomelle merkittävää taloudellista taakkaa tai joiden olemassaolo Suomessa heikentää suomalaisten arkielämän turvallisuudentunnetta.

Itse olen sitä mieltä, että ottaisin Suomeen mieluummin miljoona kristittyä tai uskonnotonta neekeriä kuin miljoona valkoista muslimia. Länsimaista kulttuuria ymmärtävistä neekereistä olisi paljon enemmän iloa Suomelle ja suomalaisille kuin sellaisista valkoisista ihmisistä, joiden mielestä islamin ja muslimien tulee vallita maailmaa ja näiden uskovaisten kannalta vääräuskoisia ja jotka pitävät omalta kannaltaan vääräuskoisia ja väärällä tavalla pukeutuvia naisia huorina, joita saa kohdella miten huvittaa. Puhumattakaan sellaisten ihmisten suhtautumisesta toisinajatteluun. Minulle kävisivät myös buddhalaiset neekerit. Toisaalta en silti haluaisi, että Suomen niemen asukkaiden geenistöön jo vuosituhansia sitten valikoituneet geenit joutuisivat merkittävässä määrin väistymään tulijoitten geenien tieltä. Mielestäni erilaisuus ja moninaisuus ovat rikkautta. Ja luulen tätä mieltä olevan selvän enemmistön pahan Hommaforumin jäsenistä.

Itselläni on muuten ulkomaalaisperäisiä sukulaisiakin, ja näillä on ihon pigmentti tummempi kuin kantasuomalaisilla. Tosin muslimeita he eivät ole, joten heitä voi olla oikeinajattelevien hyvien ihmisten vaikeampi suvaita. Ja siksikin, että he eivät suostu olemaan suvaitsemisen passiivisia kohteita.

Tämä aineopiskelijamme oli siis aloittanut pahalla Hommaforumilla keskusteluketjun, jossa porukka sitten keskustelee aiheesta. Jotkut ovat aika kriittisiäkin aloittajaa kohtaan. Oi, katso jos kiinnostaa:

Oletko kiinnostunut vastaamaan kysymyksiin maahanmuuttajista?

maanantai 25. marraskuuta 2013

Muutos-puolueen uudeksi puheenjohtajaksi Jari Leino

Viime lauantaina 23. marraskuuta oli pidetty kansanliikemäisen ja kansallisliberaalin puolueen Muutos 2011:n puoluekokous. Siinä valittiin puolueen uudeksi puheenjohtajaksi Marjukka Kaakkolan tilalle Jari Leino. Leino (s. 1964) on yksi Muutoksen kolmesta perustajajäsenestä. Mies on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti ja ammatiltaan yrittäjä. Leino on ollut myös pahaa Hommaforumia ylläpitävän Homma ry:n varapuheenjohtaja.

Muutos 2011 -puolueella on tällä hetkellä yksi kansanedustaja, joka on James Hirvisaari.

Parhaat onnitteluni Jari Leinolle. Tästä tämä taas lähtee!

Pahalla Hommaforumilla on jo ehditty hieman keskustella Muutoksen puheenjohtajavalinnasta.

Tyrmätään lähimmäinen yhdellä lyönnilä

Tämä on täysin epätieteellinen työ.

New Jerseyssä jotkut neekeri- ja mulattinuorisoon kuuluvat ihmiset ovat viime aikoina ryhtyneet osoittamaan rikollisia rasistisia elkeitä harrastamalla "peliä", josta käytetään nimitystä "knockout", eli tyrmääminen. "Pelissä" on tarkoitus saada yhdellä lyönnillä valkoista väestöä edustavan henkilön päähän tämä tyrmätyksi. Sanomattakin on selvää, että tämä "peli" on aiheuttanut lukuisia loukkaantumisia ja kuolemiakin myös.

Jossain sanottiin, että Briteissä "peliä" "pelattaisiin" tasa-arvoisemmin eli myös neekerit ja mulatit saattavat Yhdistyneessä kuningaskunnassa olla "pelin" kohteina.

Joiltakin ihmisiltä on kerta kaikkiaan moraali aivan hukassa. Ei pidetä toista ihmistä enää ihmisenä, jos tämä ei kuulu samaan viiteryhmään kuin itse.

lauantai 23. marraskuuta 2013

Yöllistä sekoilua

Viime yönä en ollut saanut vielä nukuttua. Olin löhönnyt punkassani pitkään. Kuulin jonkin oven talossa kolahtavan. Sitten näin makuuhuoneen etuseinän kaappien oviin piirtyvän kaksi kirkasta punaista selkeäpiirteistä hymiötä. Minä ajattelin, että makuuhuoneen verhot olivat jääneet hieman raolleen ja joku nyt laserosoittimella "ampui" hymiöitä. Muutaman sekunnin päästä hymiöt hävisivät näkyvistä. Seuraavaksi pelästyin, kun tajusin, että nämä hymiöt ovat "Mentalisti" -sarjan pääpahiksen Red Johnin "minä kävin täällä" -merkkejä.

Päättelin seuraavaksi, että minulla on virtsahätä ja nousin ylös. Varmuuden vuoksi tarkistin koko kämppäni ennen vessaan menoa, ettei vain Red John tai joku muu ollut paikalla. En viitsinyt tarkistaa, oliko parvekkeen ovi kiinni. Kävin virtsaamassa ja menin sitten takaisin nukkumaan.

Aamulla tein havainnon, etteivät makuuhuoneen verhot olleet ollenkaan erillään toisistaan.

...
PS 29.11.2013:  Sainpa muutamaa päivää myöhemmin käsiini kirjekuoren, joka sisälsi kutsun palkintolounaalle tämän viikon torstaina. Sen yhdistykseni kustansi aktiiveilleen. Virallinen kutsu tuli näin ollen periaatteessa turhan myöhään, mutta olin toki ollut palkintolounaasta tietoinen jo aikaisemmin. Kirjekuoreen oli kiinnitetty kaksi hymiötä.

perjantai 22. marraskuuta 2013

Valtapuolueiden yhteinen aate hyvin lyhyesti ilmaistuna

"Me olemme kansainvälisiä eurooppalaisia, emme juntteja suomalaisia." Lainaus ei välttämättä ole sanatarkka, mutta se näyttäisi kuvaavan suomalaisista poliittisista puolueista Kokoomuksen, SDP:n, Vihreitten, Vasemmistoliiton, RKP:n ja ainakin jossain määrin Keskustankin yhteistä ideologiaa.

maanantai 18. marraskuuta 2013

Olutpainajaisuni

Näin perjantaina ja lauantain välisenä yönä painajaisunta. Siinä olin muutaman tutun kanssa - joihin kuuluivat myös veljeni - mennyt johonkin maaseudummalla sijaitsevaan kapakkaan. Yksi tutuistani tilasi tiskiltä jonkinlaista tummaa, väkevää, kahviaromista pintahiivaolutta. Minä siinä pähkäilin, että mitä itse ottaisin. Päätin lopulta ottaa samaa kuin mitä tämä tuttuni. Baarimikotar laski tuoppiin haluamani oluen ja sitten iski pöytään kauhean laskun: tuoppini maksaisi useita satoja euroja. Hetken ajan mietin, että löytyykö minulta lompakostani tuollaista summaa. Sitten minusta alkoi tuntua, että hinta on vähän kohtuuton. Baarimikotar selitti minulle, että pähkäilyni oli kasvattanut laskuani, sillä se lasketaan hänen työaikaansa. Kieltäydyin maksamasta hintaa. Baarimikotar selitti minulle, että tästä tulee sitten poliisiasia. Minä tajusin tässä vaiheessa, että tämä on unta ja ilmoitin baarimikottarelle, että uskon tämän kaiken olevan unta ja rupean odottamaan, milloin se päättyy.

perjantai 15. marraskuuta 2013

Persut ovat siitä tyhmä puolue, että

Minusta Perussuomalaiset on siitä tyhmä puolue, että sen kansanedustajissa näyttäisi olevan ihmisiä, jotka aivan aidosti näyttävät uskovan, että jotkut heidän kansanedustajatovereistaan ovat rasisteja. Lisäksi Perussuomalaisissa on se vika, että siinä on vanhoja SMP:läisiä. Jotta Perussuomalaiset voisi paremmin vaikuttaa Suomen kansan hyväksi, niin nämä ei-maahanmuuttokriittiset tulisi saada potkittua puolueesta pois.

Olen myös sitä mieltä, että Persujen tulisi puolueena alkaa kannattaa laajaa sananvapautta ja päättäjiä sitovia kansanäänestyksiä eli suoraa demokratiaa.

Paitsi että näistä toimista olisi yhteiskunnallista hyötyä, niin samalla tulisi melko lailla hoidettua pois päiväjärjestyksestä sellainenkin ongelma kuin Persujen lahkeessa roikkuva ilkeä takiainen ei kun terrieri nimeltä Muutos 2011 -puolue.

torstai 14. marraskuuta 2013

Joka kodin olutkone maksaa reilun tonnin euroissa

Yhdysvaltalaisyritys Picobrew oli joitakin viikkoja sitten julkistanut olutkoneen. Yrityksen PicoBrew Zymatic -systeemi maksaa täkäläisessä rahassa noin 1200 euroa ja on suurin piirtein mikroaaltouunin kokoinen. Laitteen pitäisi toimia vähän kahvinkeittimen tapaan, eli käyttäjä kaataa lähdeaineet koneeseen, minkä jälkeen kone valmistaa aineista olutta.

PicoBrewn mukaan laitteen valmistama aine on korkealaatuista täysmallasolutta ja lisäksi PicoBrew Zymaticissa on elektroninen käyttöjärjestelmä, joka mahdollistaa eri olutreseptien lataamisen koneeseen.

Ongelmaksi sivistymättömimmille oluen ystäville saattaa tosin muodostua se, että oluen valmistus kestää laitteelta noin viikon.

Oi, katso DailyMailin ulkomaankielinen uutisartikkeli:

Forget breadmakers - now you can buy a BEERMAKER: Tabletop brewery lets anyone make a pint of homebrew in their kitchen

Itse voisin tahtoakin tällaisen. Toivoa sopii, että laite osaa myös tehdä hyvää olutta. Tavalliset ihmiset juovat huonoa olutta.

Luin yrityksen nettisivuilta, että rupeavat toimittamaan tuotettaan luultavasti ensi vuoden kesäkuussa. Toivottavasti sitä ja sen tykötarpeita alkaa sitten jossain vaiheessa saamaan myös lähikaupasta, siis täällä Suomessa.

Ikävä että Picobrew ei maksa minulle tämän kertomisesta mitään, vaikka näin hienosti levitän infoa tässä.

tiistai 12. marraskuuta 2013

Melko kallis ja voimakas sekä myös varsin hyvä olut

Te olette kaikki persaukisia homoja, jotka eivät tajua oikeasta kulttuurista mitään! No ei nyt sentään... Anteeksi.

Jokin aika sitten oli Myyrmäen Alkoon ilmaantunut norjalaisen Nøgne Ø -panimon tuote nimeltä Dark Horizon 4. edition. Se on tyypiltään imperial stout. Olut myytiin 0,25-litraisessa pullossa. Sen hinnaksi tuli lähes 12 euroa. Oluen alkoholiprosentti oli luonnollisesti tasan 16. Jos ketään kiinnostaa, niin litrahinnaksi oluelle tuli enemmän kuin 47 euroa.

Alkon luonnehdinta oluesta kuului näin: musta, erittäin täyteläinen, voimakkaasti humaloitu, paahtomaltainen, kahvinen, lakritsinen, kypsän hedelmäinen, mustapippurinen, runsas.

Jokunen viikko sitten kulttuurielämäntuntijakollegani Janne oli ostanut sitä kulttuurielämänviettotapahtumaa varten. Nautimme sen viimeisenä kaikista oluista. Olut oli musta ja maultaan aromikas ja vivahteikas. Hämmästyttävää on se, että oluessa ei maistunut alkoholi ollenkaan läpi.

Antaisin mielelläni Dark Horizon 4. edition -oluelle arvosanan "se on luokkaa maailman toiseksi paras olut". Kaikista paras olut on edelleenkin minun ja melko varmasti myös Jannen mielestä yhdysvaltalaisen Flying Dog -panimon Double Dog Double Pale Ale.

Noh, valitettavasti Dark Horizon 4. edition -oluen kanssa oli käynyt niin, että Myyrmäen Alko oli tuottanut sitä varastoon vain vähäisiä määriä, enkä saanut maistaa ikinä kokonaista pullollista itsekseni. Olut oli loppunut täysin kesken. Onneksi Janne oli sen verran ostanut sitä varastoon, että saattoi tuoda viime lauantaina vielä yhden kulttuurielämänviettotapahtumaan nautittavaksi. Hyvää oli, mutta tämänhän olen jo todennutkin.

...
PS, vielä saman vuorokauden sisällä: Tulinpa käyneeksi tänään Alkon myymälässä Myyrmäessä. Tarkoitukseni oli ostaa lauantain myöhäisillan viettoani varten normaalit (eli tavallisten ihmisten kannalta epänormaalit) kolme oluttani. Tein kuitenkin merkittävän havainnon, että Dark Horizon 4. edition -olut ei vastoin luulojani ollutkaan vielä lopussa. Niinpä ostin kaksi muuta olutta ja kolme Dark Horizonia. Pitääpä kertoa kulttuurielämäntuntijakollegalleni.

PS 23.11.2013:

Viime maanantaina nautin yhden Dark Horizonin aivan yksin ja siten etten ollut ennen sitä nauttinut yhtään oluita. Oli kuulepas loistavan hyvää, kyllä!

Viime torstaina tänne luokseni kokoontui ryhmä naisia nauttimaan kanssani alkoholijuomia. Tarkoitukseni oli illan päätteeksi oluellisesti sivistyneimmän näistä kanssa nauttia puoliksi varastoon säästämäni Dark Horizon. Hän ei kuitenkaan saanut olutta alas, kun se meinasi tulla heti ylös. Niinpä nautin lähes koko oluen sitten omaan naamaani. Hyvää, hyvää.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Uni jossa tapasin panimon omistajan

Näin torstain ja perjantaina välisenä yönä unta, jossa olin jonkin yhdysvaltalaisen panimon pihalla. Siinä oli myös panimon viisikymppinen omistajaäijä. Tämä avasi minulle tölkillisen panimon tuotetta maistettavaksi. Olut oli mustaa ja maistui jonkin verran englantilaisen St. Peter's Breweryn Cream Stoutilta. Juttelin omistajan kanssa niitä näitä oluisiin liittyen englanniksi. Pian kävi kuitenkin ilmi, että tämä osasikin suomea, ja siitä eteenpäin puhuin sekaisin englantia ja suomea.

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Uni jossa olin poliisi

Näin torstai-illan löhössä ollessani unta, jossa olin poliisi. Minun piti laittaa epäillyn kädet käsirautoihin selän taakse. Karjuin tälle englanniksi käskyjä, vaikka epäilty oli suomalainen.

lauantai 9. marraskuuta 2013

Tissikuppi

Pienin pikkuveljistäni oli tuonut minulle Hollannista tissikupin. Eli juomakupin, jossa on ulkosivulla kuvattuna naisen rinnat. Ne ulkonevat hienosti kupista. Niitten päällä näyttäisi olevan kyllä rintaliivit. Kuppi on ilmeisesti käsin maalattu. Siihen on laitettu myös tekstit "Amsterdam" ja "Red Light District" ja kolme Andreaksen ristiä. Kuppi on itse asiassa Amsterdamin lipun värinen: värit ovat punainen, valkoinen ja musta. Eli värit ovat samat kuin Natsi-Saksan lipussa. Tai no, myös samat kuin Saksan keisarikunnan lipussa. Ja mikä hauskinta, niin Amsterdamin lipussa kuten myös kaupungin vaakunassa ovat nämä kolme Andreaksen ristiä. Nehän ovat pornografian tunnus!

Tämä merkintä on humalassa kirjoitettu

Söin alkupäivästä yhden jogurtin. Väliajalla olin hirveän nälkäinen. Ennen sitä olin harjoittanut Jannen kanssa kulttuurielämää.

Tämän blogimerkintäni olen kirjoittanut kohtuullisessa humalassa, sillä Janne oli tuonut kuuden oluen sijaan kahdeksan olutta. ja viimeinen oli ollut 16-prosenttinen, vaikkakin vain 0,25-litrainen.

Mikmak-intiaanit ovat tunteneet tarinoissaan Wendigot, ihmisenkaltaiset olennot, jotka ovta mieltyneet ihmislihaan.

Sallimus oli saanut aikaan sen, että Wendigot olivat alkaneet kiinnostua erityisestä ihmislihasta. Nimittäin Kimmo Kiljunen, Jyrki Katainen, Liisa Jaakonsaari ja Panu Laturi olivat päättäneet kutsua Maapallolle suuren Cthulhun, hullun muinaisen jumalolennon, joka on esiintynyt myös South Park -televisosarjassa.

Mutta Sallimus olikin kutsunut Wendigot apuun, ja ämä kävivät kiinni mainittujen yksilöiden perseisiin kuin jättiläisvaraanit, ja niin näiltä jäi kutsumatta suuri Ctthulhu, mikä on vain hyväksi ihmiiskunnalle.

Ja niinpä Wendigot palasivat leiriinsä ja tekivät perselihasta itselleen juhla-aterian.

...
PS 15.11.2013: Tuosta toisessa kappaleessa mainitsemastani voimakkaasta oluesta olin myöhemmin julkaissut blogimerkinnän, oi, katso: Melko kallis ja voimakas sekä myös varsin hyvä olut

perjantai 8. marraskuuta 2013

Pekka Himasen ja Manuel Castellsin nk. tutkimus

Torstaina oli julkistettu huippufilosofi Pekka Himasen ja espanjalaisen sosiologin Manuel Castellsin teos "Kestävän kasvun malli", joka on osa Suomen nykyisen hallituksen tulevaisuusselontekoa. Muut osat kuin nimenomaan Himasen teokseen kirjoittamat Suomea koskevat osat julkaisee kuuluisa Oxford University Press, joka julkaisee ennen kaikkea oppikirjoja, sanakirjoja ja hakuteoksia, mutta myös muuta, esim. lastenkirjoja.

Pääministeri Katainen oli hienovaraisesti painostanut aikoinaan Suomen Akatemiaa antamaan paljon rahaa Himaselle tämän projektin läpiviemiseksi. Hän oli mukana näin projektin alkuunsaattamisessa siksi, että hän tiesi, ettei teoksessa sanottaisi mitään, mikä olisi vakavasti vastoin hänen näkemyksiään. Niin hyvin hän tunsi Himasen ajattelun!

Himanen ja Castells olivat arvostelleet torstaina Suomea solidaarisuuden puutteesta Euroopan kriisissä. Himasen ja Castellsin raportissa arvostellaan myös suomalaisten lisääntynyttä maahanmuuttokriittisyyttä ja nimetään Perussuomalaiset ilmiön ytimeksi.

– Pitäisi muistaa, että maailma auttoi Suomea yhdessä vaiheessa historiaa. Muuten olisitte osa Neuvostoliittoa, Castells sanoi. Castells on aivan oikeassa tässä kyllä. Olen itse henkilökohtaisesti Saksalle hyvin kiitollinen lento-osasto Kuhlmeyn toiminnasta kesällä 1944. Olen kiitollinen myös siitä, että Saksa oli toimittanut Suomeen juuri ennen sodan kriittisintä tilannetta nykyaikaisia panssarintorjunta-aseita. Myöskin olen kiitollinen siitä, että Saksa oli myynyt Suomelle hieman aikaisemmin loistavia Messerschmitt 109 -hävittäjäkoneita. Ne olivat olleet jatkosodan jälkipuoliskolla Suomen ilmavoimien tärkein hävittäjäkonekalusto.

Mutta tuohon muuhun hänen sanomaansa sanoisin, että ei voida lähteä siitä, että suomalaiset lappavat etelän maiden hyväksi hirvittäviä summia omaa rahaansa vuodesta toiseen samalla kun näiden maiden verotus on paljon suomalaisen korkean tason alapuolella. Voitaisiin minusta perustaa hyväntekeväisyysjärjestö etelän maiden tukemista varten. Halukkaat suomalaiset voisivat sen kautta edelleen tukea saksalaisia, ranskalaisia, brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia pankkeja sekä etelän maiden jatkuvasti vaarassa olevaa vakavaraisuutta.

Minusta olisi aika rahan suunnan kuitenkin jo vaihtua takaisin tänne. Tätä voisi perustella sillä, että Suomi on kärsinyt suuresti teollisuuden ulosliputuksesta ja Suomi ottaa jatkuvasti lisää julkista velkaa. Etelämaalaisilla on enemmän rahaa käytössään kuin suomalaisilla. Ehkä hekin voisivat olla joskus solidaarisia meitä kohtaan.

Minusta on myös ikävää, ettei raportissa mainittu Perussuomalaisten ohella ollenkaan loistavaa maahanmuuttokriittisyyden sameissa vesissä kalastelevaa Muutos 2011 -puoluetta.

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepa) blogeissa oli Esa Salminen käsitellyt Himasen ja Castellsin raportin ansioita. Sen suurimmat puutteet ovat Salmisen mukaan vanhentuneitten tietojen ja tilastojen käyttö. Lisäksi raportti perustaa osan hengestään jo lähes 2000 vuotta vanhaan Jeesuksen Vuorisaarnaan 0030-luvulta. Tämä voi kuitenkin olla raportin suurin ansio, vaikka Salminen ei niin sanokaan.

Noh, oi katso tämä Esa Salmisen artikkeli:

Himanen lupaa uusia kehitysajatuksia — muttei esitä niitä

...
I PS 9.11.2013:

Filosofi Jukka Hankamäki oli omassa blogimerkinnässään arvioinut kriittisesti ja melko pitkästi Himasen hanketta. Oi, katso:

Oliko Himasen hankkeessa filosofiaa?

Kirjoituksen päätteeksi Hankamäki listaa vielä linkit koottuihin Himas-kirjoituksiinsa.

II PS:

Tiede-lehden keskustelupalstalla on myös keskusteltu aiheesta. Kunhan muistaa, että kaikilla keskustelijoilla ei ole tutkijan meriittejä, niin voi käydä katsastamassa keskustelua seuraavan linkin kautta:

Himasen et al. tutkimusryhmän loppuraportti ja sen kritiikki

III PS:

Ja varmemmaksi vakuudeksi myös pahamaineisella Hommaforumilla on aiheesta keskusteltu. Keskusteluketjun 'Huippufilosofi sekoili kadulla/Himasen projektin kilpailutus/Himasen raportti' sivulta 24 alkaen puhutaan jo vastajulkistetusta Himasen raportista. Oi, katso:

Huippufilosofi sekoili kadulla/Himasen projektin kilpailutus/Himasen raportti

IV PS:

Nimimerkki "Ruukinmatruuna" päätti vinoilla blogissaan Manuel Castellsille tämän huonon historiantuntemuksen vuoksi. Oi, katso blogimerkintä:

Mitä on chutzpah, osa XI

V PS 10.11.2013:

Filosofi Jukka Hankamäki puhuu uudemmassa blogimerkinnässään nyt siitä, mikä ongelma Himasen saamasta rahoituksesta koitui projektin julkisuuskuvalle, vaikka korrektimmalla tavalla rahaa saaneet kollegat tekevät yhtä lailla jatkuvasti nollatutkimusta. Oi, katso:

Nollatutkimus on tieteessä jokapäiväistä (mutta siitä ei vain puhuta)

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Saudi-Arabia vartioimaan ihmisoikeuksia?

Saudi-Arabian ehdokkuus YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi herättää närkästystä maan lievästi sanoen heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Saudi-Arabiassa naisten oikeudet ovat heikolla tolalla ja samoin siirtotyöläisten. Saudinaisilta on esimerkiksi kielletty auton ajaminen ainoina maailmassa ja naiset ovat maassa oikeudellisesti aina jonkin miespuolisen sukulaisensa holhouksessa. Lisäksi aviovaimoaan/vaimojaan saa mies laillisesti pahoinpidellä. Siirtotyöläisten asema on alapuolella Intian kastittomien. Myöskään sananvapautta ei maassa ole. Vallanpitäjien ja islamin arvostelu ovat maassa kiellettyjä. Uskonnonvapaus on maassa kokonaan lakkautettu, sillä Saudi-Arabiassa saa uskonnoista harjoittaa vain islamia. Uskonnottomuus ja varsinkin ateismi ovat vielä vähemmän sallittuja kuin ei-islamilaiset uskonnot.

Saudi-Arabian päästäminen vartioimaan ihmisoikeuksien toteutumista on yhtä järkevää kuin jos hommaa tekemään päästettäisiin Pohjois-Korea tai jokin Natsi-Saksan klooni.

Mutta minkäs sille voi, kun Saudi-Arabian yhteiskunnallinen järjestys pohjautuu ehkä kaikkein puhtaimpana islamin perustajan profeetta Muhammadin periaatteille. Islamin piirissä profeetta Muhammadia pidetään erehtymättömänä oikean opin vartijana ja täydellisenä elämäntavan esikuvana. Niinhän sitä sanotaan, että islam ei peräänny. Länsimaiden tehtävänä on perääntyä.

Voidaanhan sitä tietysti sanoa, että yksi sanoo yhtä ja toinen toista ja kaikki opit ja arvot ovat oikeastaan samanarvoisia. Itse vain en ole tätä mieltä.

Antifasistitko natseja?

Ruotsissa ovat juuri paikalliset "antifasistit" maanantain vastaisena yönä erään Ruotsidemokraatteihin lukeutuvan poliitikon asunnon ikkunan rikkoneet, kahta autoa vahingoittaneet ja jättäneet uhkauksen hänen postilaatikkoonsa. Myös henkilön asunnon ulko-oveen oli maalattu spraylla uhkaus.

Myöskin tiistaita vasten yöllä Uddevallan poliisille soitti puolueeseen kuuluva jäsen, joka kertoi, että hänen autoonsa kiinnitetty räjähde oli räjähtänyt. Se oli aiheuttanut vahinkoa auton pelteihin ja laseihin. Myöskin miehen autoon ja asunnon seiniin oli kirjoitettu uhkauksia.

Uhkakirjoituksiin oli liitetty kirjainyhdistelmä AFA. Se on lyhenne sanoista Antifascistisk Aktion, joka on Ruotsissa koko maan laajuinen verkosto, joka antifasismin nimissä harjoittaa poliittista väkivaltaa ja huliganismia. Monet AFA:n jäsenistä lienevät pelkureita, jotka eivät uskalla ottaa vastuuta omista teoistaan saatikka elämästään.

Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että eivät suinkaan läheskään kaikki maahanmuuttokriittisyyden vastustajat kannata terrorismia. Mutta terrorismin ainakin hiljaisesti hyväksyvien osuutta näistä joukoista on mahdotonta arvioida täsmälleen.

tiistai 5. marraskuuta 2013

"Ruukinmatruuna", Takkirauta-blogi ja konservatismi

Nimimerkki "Ruukinmatruuna" on pitänyt jo moninaisten vuosien ajan Takkirauta-nimistä blogia. "Ruukinmatruuna" sanoo olevansa metallialan ihminen, ja tästä on syntynyt hänen käyttämänsä nimimerkki ja blogin nimi.

"Ruukinmatruuna" on minusta yksi älykkäimmistä blogosfäärin kirjoittajista. Jotkut ovat epäilleet, että hänen nimimerkkinsä takana piilisi kirjoittajakollegio yhden ihmisen sijaan.

Joka tapauksessa kuluneiden vuosien aikana Takkirauta-blogi on saanut liudan uskollisia lukijakommentoijiakin, joihin kuulun satunnaisesti minäkin.

Bloginpitäjä on uskonnoltaan buddhalainen ja hänelle elämän pyhyys on tärkeä asia. Myöskin hän jatkuvasti esittää olevansa konservatiivi. Itse olen sitä mieltä hänen "konservatismistaan", että kyseessä ei ole aate, joka olisi helposti tunnistettavissa konservatismiksi, vaan hänen oma poliittinen aatteensa, jonka osana konservatismi on.

Itse olen myös nimittänyt itseäni konservatiiviksi, mutta olen aina määritellyt sen tietyllä tavalla määritellyksi erityiseksi konservatismiksi.

"Ruukinmatruunan" blogi löytyy täältä:

Takkirauta-blogi

Vuosia sitten kirjoitin nettisivuilleni "omasta konservatismistani. Oi, katso:

Hyviä tapoja kunnioittava konservatiivi

Yli vuosi sitten olin kirjoittanut tänne blogiini myös omasta asemastani poliittisella kentällä. Oi, katso:

Oma asema poliittisella kentällä

...
PS 6.11.2013:

Seuraavat blogimerkinnät lienevät tämän aiheen yhteydessä vielä esittelemisen arvoisia:

Tiede-lehden kolumnisti Marko Hamilo oli kirjoittanut blogiinsa kommentoiden Jonathan Haidt -nimistä sosiaalipsykologia, joka väittää, että arvoliberaalien moraali on yksipuolisempaa kuin konservatiivien. Oi, katso blogimerkintä:

Miksi 60-lukulainen ei ymmärrä nykynuoria

"Ruukinmatruuna" taas kommentoi omassa blogissaan poleemisesti mutta ymmärtäen tätä Hamilon blogimerkintää. Oi, katso:

Etiikkansa kullakin

...
PS 21.5.2016: Ja sitten Takkirauta loppui