tiistai 7. tammikuuta 2014

Gaius Claudius Glaber sai tuta -uni

Gaius Claudius Glaber oli Rooman tasavallan aikainen legaatti ja sotilaspreetori vuonna 73 eKr. Historiallisten lähteitten mukaan hänen johtamansa armeija lyötiin Spartacuksen joukkoja vastaan käydyssä Vesuvius-vuoren taistelussa nk. kolmannessa orjasodassa (73-71 eKr.).

Glaberin johtama armeija koostui kansalaisten muodostamasta miliisistä eli hänen sotilaansa eivät olleet ammattisotilaita. Kun Glaber oli saanut piiritettyä Spartacuksen joukot Vesuviuksen rinteille, hän ei kuitenkaan kyennyt mukautumaan Spartacuksen epätavalliseen taktiikkaan. Spartacuksen joukot käyttivät kasveista punomiaan köysiä joiden avulla laskeutuivat alas vuoren toisella puolella. Sitten he saarsivat Glaberin joukot ja tuhosivat ne.

Roomalaiset historioitsijat eivät mainitse Glaberin myöhemmästä elämästä mitään. Mies joko kaatui itse tässä taistelussa tai vaihtoehtoisesti hän pääsi pakenemaan, mutta jäi ilman myöhempää sotilaallista tai poliittista menestystä.

Jos ketään kiinnostaa, niin Glaber oli syntyperältään plebeiji eli ei kuulunut perinnölliseen aateliin. Kuitenkin hän mahdollisesti oli sukua Claudiusten patriisiklaanille.

Tuosta tuli pitkä johdanto, mutta tarkoitukseni oli kertoa viimeöisestä unestani. Se oli lyhykäisesti seuraavanlainen:

Unessa minä katsoin läheltä, kun Gaius Claudius Glaber siviilivaatteisiin pukeutuneena huuteli jotain kauempana oleville sotilailleen. Vastaukseksi nämä heittivät häntä keihäillä. Näin kuinka ne lävistivät Glaberin. Mies kuoli hetkessä. Seuraavaksi näin, että sotilaat tulivat paikalle ja irrottivat keihäänsä Glaberin ruumiista.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita, että keihäät, joilla sotilaat olivat tappaneet Glaberin, eivät olleet pilumeita eli heittokeihäitä, vaan pistokeihäitä.

Tästäkin unesta varmaan huomaa, että minä vihaan Gaius Claudius Glaberia. Vaikkakin Spartacus-sarjan häntä koskevista asioista 99,9 prosenttia on fiktiota.

...
PS 18.5.2016: Spartacus ja hänen orjakapinansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti