torstai 17. heinäkuuta 2014

Millaista uskonnonvapauslainsäädäntöä kannatan

Uskonnonvapaudessa on  kysymys oikeudesta tunnustaa ja harjoittaa haluamaansa uskontoa tai olla tunnustamatta mitään uskontoa.

Itse olen sitä mieltä, että valtion ja ylipäätään julkisen vallan tulee olla erotettuna uskonnollisista yhdyskunnista niin opillisesti, hallinnollisesti kuin taloudellisesti. Minusta julkisin varoin kustannetuissa kouluissakin tulee pärjätä ilman uskonnollisia aamunavauksia, uskonnonopetusta ja virsien ja hengellisten laulujen laulamista tilaisuuksissa.

Koska uskonto on kulttuuria ja kulttuuri on ihmisen luomaa, minusta kaikkia uskontoja tulee saada kritisoida ja arvostella. Uskontoja ja niiden pyhiä arvoja, asioita ja hahmoja tulee saada myös pilkata vapaasti. Kuten olen aikaisemmin kirjoittanutkin, niin uskovaisten ei tule ottaa pyhiin asioihin kohdistuvaa pilkkaa itseensä. Pilkkaajiinkin voi suhtautua sivistyneesti. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestönosaa. Julkisen vallan tehtävä ei ole suojella ihmisiä, ei edes uskovaisia ihmisiä, sananvapauden käytön aiheuttamalta järkyttymiseltä.

Kannatan toisaalta myöskin uskonnonharjoittamisen turvaamisen takaamista. Siksi lain pitää tukea uskonrauhaa siinä mielessä, ettei jumalanpalveluksia tai muuta rauhanomaista uskonnon harjoittamista omissa pyhäköissä tai tiloissa, eikä myöskään hautajaisia, pitäisi saada häiriköidä.

Minusta uskonnon harjoittamisen tulee olla muuten vapaata, mutta ehdottaisin siihen kuitenkin seuraavia rajoituksia, jotka ovat tärkeitä ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta:
  • Uskonnollinen yhdyskunta ei saisi kuolemantuomion tai muun väkivallan tai sosiaalisen eristämisen uhalla kieltää jäseniltään uskonnon vaihtamista tai siitä luopumista.
  • Uskonnollinen yhdyskunta ei saisi hyväksyä pakkokäännyttämistä tai ylipäätään uskonnon minkäänlaista levittämistä väkivallan avulla.
  • Se ei saisi myöskään hyväksyä moniavioisuutta.
  • Sen tulisi hyväksyä niin mies- kuin naispuolisten jäsentensä avioliitto omaa uskontoa kannattamattoman vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa.
  • Sen tulisi kannattaa yhtäläistä oikeutta niin miehille kuin naisille solmia avioliitto vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa kuin myös yhtäläistä oikeutta ottaa avioero.
  • Sillä ei saisi olla sellaista korkeinta uskonnollista auktoriteettia, joka hyväksyy orjuuden.
  • Se ei saisi myöskään hyväksyä rasismia, eli rodun tai etnisen alkuperän perusteella tapahtuvaa ihmisarvon riistämistä joiltakin ihmisiltä.
  • Se ei saisi hyväksyä lasten, sen enempää tyttöjen kuin poikienkaan ympärileikkausta.
  • Uskonnollinen yhdyskunta ei myöskään saisi olla olemassa sitä varten, että sen johtajat tai sen hierarkiassa korkealla olevat saisivat kerätä itselleen runsaasti maallista mammonaa.
Lisäksi politiikassa tulisi olla kiellettyä sellaisten puolueiden, jotka perustavat politiikkansa yhteen tiettyyn uskontoon. Uskonnollisluonteisten poliittisten mielipiteiden ilmaisemisen tulisi silti olla sallittua.

Uskonnonvastaisten poliittisten puolueiden tulisi olla myös kiellettyjä.

...
PS. 18.7.2017: Julkaisinpa äskettäin eräänlaisen päivityksen tälle merkinnälle otsikolla Uskonnonvapaus ja virkakielto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti