torstai 18. kesäkuuta 2015

Windows XP asennettu PC-tietokoneeseen vuonna 2015!

Kauan aikaa sitten, olikohan se vuonna 1998, sain joululahjaksi Microsoft Windowsille valmistetun tietokonepelin. Se oli nimeltään The Operational Art of War, ja se oli vuoropohjainen sotastrategiapeli. Pelin tekijä oli laittanut mukaan aimo liudan valmiita peliskenaarioita, mutta koska peliin kuului myös jonkinlainen editori, jolla tehdä itse skenaarioita peliin, en juuri koskaan pelannut noita valmiita skenaarioita.

Editorissa oli kyllä omat huonot puolensa, mutta sen ominaisuudet olivat sillä lailla kuitenkin monipuoliset, että sillä saattoi tehdä oikeasti haluamansa laisia skenaarioita peliin.

Jonkin verran kärsin TOAW:n vuoksi peliriippuvuudestakin. Tein siihen editorilla vuosien varrella lukemattomia omia pelejä. Suosikkiaiheitani taisivat olla Talvisota ja Operaatio Barbarossa. Jälkimmäistä saatoin pelata välillä natsi-Saksan ja välillä Neuvostoliiton puolta.

Pelissä saattoi myös laittaa tietokoneen pelaamaan itseään vastaan. Siitäkin oli välillä minulle suurta hupia, kun vain seurasin, kun kulmistaan pyöristetyt neliöt taistelivat toisiaan vastaan, ja hirveä mekkala kuului.

2000-luvun alkupuolella minä pikku hiljaa siirryin Linuxin käyttäjäksi. Jonkin aikaa TOAW jopa toimi Linuxissani Wine-ei-emulaattorin avulla. Jossain vaiheessa TOAW kuitenkin lopetti toimintansa koneessani, ja sain suuren surun puseroon. En kuitenkaan vaihtanut käyttöjärjestelmää takaisin Windowsiin.

Kului sitten monta vuotta, jolloin en pelannut ollenkaan TOAW:ia. Tämän vuoden keväällä sattui kuitenkin jotain. Vanha tuttu nainen K oli antanut ymmärtää, että hänelle kelpaisi nyt vihdoin tietokone, jos saisi sellaisen jostain halvalla. Tietokoneasiantuntijakollegani J löysi sitten varastostaan ikivanhan, mutta hyvin toimivan kannettavan tietokoneen, jossa oli ollut alun perin asennettuna Windows XP. Valmistajan eli Microsoftin tuki Windows XP:lle oli päättynyt jo 8.4.2014 eli vuotta aikaisemmin. Tuen loppuminen tarkoittaa sitä, ettei ohjelmistoihin julkaista enää edes haavoittuvuuksia korjaavia päivityksiä. Päätimme sen vuoksi luonnollisesti asentaa koneeseen Linuxin. Kollegani oli ensin tehnyt jotain asennuksia koneelle, mutta minä lopulta hoidin lopullisen järjestelmän siihen, joka oli Xubuntu Linux, jos ketään kiinnostaa.

Jonkin ajan päästä K kuitenkin ilmoitti, ettei hän oikeastaan olekaan kiinnostunut tietokoneen käyttämisestä kotona.

Kysyin sitten J:ltä, että saisinko minä koneen itselleni kakkoskoneekseni. Tämä vastasi myöntävästi. Yritin tarjota hänelle jotain rahaa koneesta, mutta hän ei suostunut ottamaan siitä mitään.

Aikomukseni oli pitää kone irti internetistä, koska Microsoft ei enää suo tietoturvapäivityksiä Windows XP:lle, enkä toiseksi mielelläni käytä Windowsia muutenkaan joka tehtävän järjestelmänä. Minä tietenkin olin päättänyt ruveta pelaamaan tietokoneella TOAW:ia. Sen tuli olla koneen olemassaolon ainoa, ja pyhä, tarkoitus.

Sain eräältä tutultani sellaiset Windows XP:n asennuslevyt, joiden olisi pitänyt sopia juuri kyseisen merkkiseen koneeseen ilman että joutuu hankkimaan laiteajureita erikseen internetistä. XP:n asennuksessa tuli kuitenkin komplikaatioita eikä asennus mennyt koskaan päätökseen. Löysin kuitenkin omista arkistoistani Windows XP:n asennuslevyn, ja asensin XP:n koneeseen siltä. Tällä kertaa homma onnistui. Jouduin kuitenkin etsimään sitten netistä tärkeimmät ajurit koneelle.

Asensin TOAW:n koneelle. Olin onnellinen.

Järjestelmä piti kuitenkin sitten aktivoida internetin kautta. Asennuksen mukana oli tullut Service Pack 1 -korjauspaketti, mutta piti asentaa vielä uudempi Service Pack, jotta saisin Windowsin oman palomuurin päälle, ettei kone tulisi täyteen öttiäisiä heti kun kone on yhdistetty internettiin. Asensin Service Pack 3:n. Sen avulla aktivointi onnistui. TOAW ei kuitenkaan toiminut sen asentamisen jälkeen. Service Pack 3:n poistaminen teki järjestelmästä kuitenkin jonkin verran heikommin toimivan, ja jouduin asentamaan Windows XP:n uudestaan. Seuraavalla kerralla asensin vain Service Pack 2:n, ja sen avulla aktivointi onnistui, ja pelikin pelitti.

Olin onnellinen. Hyvin onnellinen. Tein editorilla pari skenaariota ja pelasin niitä. Vanha kunnon peliriippuvuus nosti päätään. En meinannut ehtiä hoitaa muita asioitani kunnolla.

Mutta pelaamisen aloittamisesta ei kestänyt montaakaan viikkoa, kun peliä käynnistäessä tuli kerran toisensa jälkeen seuraavanlainen virheilmoitus: "The Operational Art of War on havainnut virheen, ja tuote on suljettava. Pahoittelemme häiriötä."

Peli ei enää toimi, enkä tiedä, kannattaako minun asentaa Windowsia enää uudelleen.

...
PS 18.6.2015: Voit myös halutessasi käydä lukemassa puolentoista vuoden takaisen samaa aiheetta liippaavan blogimerkintäni Nörtillinen orgasmi joka ei pitkälle kantanut.

PS 1.7.2015: Sain kuin sainkin TOAW:n uudelleen toimimaan. Muun ohella siitäkin kerron blogimerkinnässäni Kun maailma pysähtyi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti