tiistai 15. joulukuuta 2015

Amnestyn vetoomus, että Iranin islamilainen tasavalta ei saa saattaa voimaan pahasti naissukupuolta syrjiviä lakeja

Sain jokunen päivä sitten Amnesty International -ihmisoikeusjärjestöltä postia, koska näköjään kuulun heidän vetoomuslistalleen. Sähkökirjeen alku kuului näin:
Iranista kantautuu huolestuttavia uutisia: naisten laajamittaisen syrjinnän oikeuttava lainvalmistelu on jo pitkällä.

Toteutuessaan laki vaikuttaa miljoonien naisten elämään dramaattisin seurauksin: naisten oikeus päättää vapaasti naimisiinmenostaan, avioerostaan tai lastenhankinnasta kaventuisi merkittävästi. Lisäksi laki vahvistaa näkemystä parisuhdeväkivallasta "perheen sisäisenä asiana".
Amnestyn postissa olevan linkin takaa löytyi nettisivu, jossa kerrotaan täsmällisesti, millä tavoin vedotaan Iranin islamilaisen tasavallan parlamentin puhemieheen:
  • Lakiesityksestä 315 poistetaan kohdat, jotka ovat syrjivät työhönotossa sukupuolen, siviilisäädyn tai vanhemmuuden perusteella. Naisille ja miehille on taattava yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet työelämässä.
  • Tuomareita ja asianajajia ei saa kannustaa käyttämään sovittelua parisuhdeväkivaltarikoksissa. Naisilla ja miehillä on oltava yhtäläiset mahdollisuudet ottaa avioero.
  • Parisuhdeväkivallan kaikki muodot kriminalisoidaan, mukaan lukien raiskaus avioliitossa. Väkivaltaan syyllistyneet joutuvat rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan. Parisuhdeväkivallan uhrien on päästävä tuki- ja turvapalveluiden piiriin esteettömästi.  Väkivaltaa kokeneita ei painosteta missään vaiheessa ”sopimaan” rikosta tekijän kanssa.
Sivulla on laajemminkin juttua. Itse pohdin sitä, että eikö tämä ole Suomen valtionuskonnon monikulturismin kannalta hieman ongelmallinen vetoomus. Mitä me olemme sanomaan, että meidän kulttuurimme ja instituutiomme olisivat paremmat kuin ne, mitä Iranin islamilaisen tasavallan parlamentti kannattaa! Amnesty taitaa nyt kalastella maahanmuuttokriittisyyden sameissa vesissä. Mutta siitä huolimatta äkillisessä mielenhäiriössä menin ja allekirjoitin vetoomuksen.

Jos haluat jostain syystä nähdä tämän Amnestyn vetoomussivun, niin voit klikata tätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti