torstai 21. tammikuuta 2016

Ihmisoikeusprofessoriksi kutsutun Scheininin aatteet

Kansainvälisen oikeuden professori, ihmisoikeusprofessoriksikin joidenkin tituleeraama Martin Scheinin haluaa testata kansanedustajien rasistiset asenteet. Scheinin kirjoitti (jossain) Perustuslakiblogissa, että nyt olisi korkea aika kehittää Suomen oloihin sopiva tieteellisesti perusteltu rasististen asenteiden kyselylomake ja lähettää se kaikille kansanedustajille.

Scheinin tölvii ulkoministeri Soinia: "Jos Soini olisi valinnut puolensa ja haluaisi sellaisen julkisuuskuvan, ettei rasismiepäilylle jää sijaa, hän kehuisi vähemmän kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittua Jussi Halla-ahoa ja ei toistelisi uskollisuuttaan lontoolaiselle huligaanijalkapalloseura Millwallille".

En tiedä, mikä hitto on "huligaanijalkapalloseura Millwall", mutta "ihmisoikeusprosessorin" luulisi tietävän, että Jussi Halla-aho ei ole kiihottanut kansanryhmää vastaan, vaikka hänet siitä tuomittiin. Hallis tuomittiin myös uskonrauhan rikkomisesta. Siihen hän kyllä oli syyllinen, ainakin jollakin lailla. Mutta kumpikaan pykälä ei kuulu nykyaikaan ja modernin yhteiskunnan lainsäädäntöön. Ne rajoittavat sananvapautta, ja sananvapaus on perusta kaikille oikeuksille ja yksilönvapauksille.

Kaikki varmasti muistavat kirjailija Hannu Salaman tapauksen. Vuonna 1965 kirjailijaa vastaan nostettiin syyte jumalanpilkasta hänen romaaninsa Juhannustanssit vuoksi. Wikipedia kertoo tapauksesta:
Syytteen nostaminen sai julkisuudessa – varsinkin kulttuuripiireissä – myrskyisän vastaanoton. Kirjailija Pentti Saarikoski esitti vastalauseensa eroamalla kirkosta. Mika Waltari ja Väinö Linna ilmoittivat, etteivät pitäneet Juhannustanssien kohua herättäneitä kohtia jumalanpilkkana, ja pääministeri Johannes Virolainen kertoi mielipiteenään, että "yhteiskunnalla pitäisi olla toisia keinoja tässä asiassa kuin rikoslaki".
Jotenkin tuntuu siltä, että 1960-luvulla kulttuuriväki oli edistyksellisempää kuin nykyisin.

Voit myös halutessasi lukea aiheeseen liittyvän vanhan blogimerkintäni Uskonnonvapaus ja loukkaantuminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti