tiistai 28. kesäkuuta 2016

Uni siitä, että Gorbatshov oli yllättäen perustamassa uudelleen Neuvostoliittoa

Näin jokin aika sitten sellaista unta, että olin Moskovassa. Olin liikenteessä istumassa jonkin hienon auton, mahdollisesti diplomaattiauton, takapenkillä.

Sain tietää, että Mihail Gorbatshov oli ryhtynyt palauttamaan takaisin elämään niin marxismilenininismiä eli kommunismia kuin Neuvostoliittoa.

Gorbatshovin hanketta kannatti Venäjällä ennen kaikkea varttuneempi väestö. Näin kaduilla parveilemassa venäläisiä vallankumousta kannattavia eläkeläisiä. Vilkutin heille auton ikkunasta kuin paraskin Brezhnev.

PS:

Nuorempi väki ei välttämättä tiedä, kuka Mihail Sergejevitsh Gorbatshov on. No, joka tapauksessa hän on mies, josta tuli yksipuoluejättivaltio Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri eli maan johtaja vuonna 1985. Lännessä hän tuli tunnetuksi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeriksi raikkaista ajatuksistaan, joita symbolisoivat sanat "glasnost" (avoimuus) ja "perestroika" (uudistukset).

Ulkopolitiikassa Gorbatshoville oli tärkeää "uusi ajattelu" (novoje mnenije), joka käytännössä merkitsi alkua idän ja lännen väliselle liennytykselle.

Hän ryhtyi myös ratkomaan neuvostokansan syvissä riveissä vaivannutta laajalle levinnyttä alkoholiongelmaa, mikä toimenpideohjelma aikaansai laajan kotipolttoisen alkoholin valmistuksen.

Gorbatshovin tullessa valtaan Neuvostoliiton komentopohjainen talous oli kriisissä, joten tarve uudistuksiin oli. Komentotalous toimii paremmin silloin, kun ollaan vasta kehittymässä teollisuusmaaksi, mutta nykyaikainen talous vaatii innovatiivisuutta ja oma-aloitteisuutta, joita ominaisuuksia Neuvostoliiton järjestelmä ei suosinut.

Luultavasti Neuvostoliitto olisi hajonnut omaan mahdottomuuteensa joka tapauksessa ennen pitkää, mutta Gorbatshovin toimet onneksi nopeuttivat asiaa. Kohtalon ivaa on se, että Gorba oikeasti halusi pelastaa Neuvostoliiton, ei tuhota sitä.

Itä-Euroopan ns. kansandemokratiat vapautuivat marxistileninistisen diktatuurin otteesta vuonna 1989, ja kaksi vuotta myöhemmin Neuvostoliitto itse lopetti toimintansa ja sen osatasavallat itsenäistyivät.

Joku vuosi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Gorbatshov päätti, että hän kannattaakin sosialidemokratiaa, joka on sellainen sosialistinen aate, joka hyväksyy "porvarillisen demokratian", jota vastaan marxistilenininistit, mukaan lukien hän itse, olivat niin kovasti olleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti