maanantai 11. heinäkuuta 2016

Onko Buddhan päälaen luu löydetty?

Arkeologit ovat löytäneet tuhatvuotiaan buddhalaistemppelin raunioista koristeellisen arkun, jossa oli päälaen luu. Luun jotkut epäilevät kuuluvan buddhalaisuuden perustajalle Siddharta Gautamalle eli Buddhalle.

Buddhalaisuus on uskonto, joka syntyi 500-luvulla eKr. Intiassa.

Buddhalaisuuteen kuuluu lyhyesti sanottuna usko ihmisen taakan vaellukseen. Eli kun ihminen kuolee, niin hänen taakkansa matkaa johonkin syntyvään ihmiseen. Ihmisen persoonan ei oleteta tässä siirtyvän, toisin kuin ajatellaan hindulaisuudessa. Buddhalaisuudessa myös ajatellaan elämän oleva kärsimystä ja että kun luopuu elämänjanosta, voi päästä nirvanaan, joka merkitsee päätöstä ihmisen taakan matkalle ruumiista toiseen.

Buddhalaisuus eroaa hindulaisuudesta myös niissä suhteissa, että se hylkää kastilaitoksen eikä se anna samaa painoa jumalille.

Buddhalaisuuteen kuten kristinuskoonkaan ei ole sisäänkirjoitettu ihmisten pakkokäännyttämistä. Lisäksi buddhalaisuus suhtautuu periaatteessa myötätuntoisesti eläimiin, toisin kuin vaikka islam. Tästä syystä Adolf Hitler piti buddhalaisuudesta, mutta älköön tätä laskettako buddhalaisuudelle viaksi. Vai pitäisikö se laskea viaksi? Hitler kyllä piti myös islamista, sen valloitusluonteen vuoksi.

Buddhalaisuudesta on olemassa lukuisia toisistaan eroavia muotoja.

Jotkut haluavat esittää, ettei buddhalaisuus ole oikeastaan uskonto vaan pikemminkin elämänfilosofia. Nämä ihmiset usein ovat sitä mieltä, että uskonto on paha, ja koska buddhalaisuus on heidän mielestään hyvä, niin se ei saa olla uskonto. He perustelevat väitettään sillä, että "Buddha ei opettanut minkään jumalten palvontaa eikä ylistänyt sokeaa uskoa, vaan kehotti oppilaitaan ajattelemaan itse ja tutkimaan opetuksia kriittisesti niiden ymmärtämiseksi". Edellisessä virkkeessä olevan tiedon olen kopioinut Wikipediasta.

Kristinuskostakin on muuten sanottu, ettei se ole uskonto, koska kristinuskossa Jumala tulee itse ihmisten luokse, kun taas uskonnossa ihminen yrittää päästä Jumalan luokse.

Buddhalaisuuteen kuuluu kuitenkin tuo usko ihmisen taakan jatkamiseen elämästä toiseen, ja ilman sitä ei buddhalaisuutta todellakaan ole. Ja se on uskonnollinen väittämä. Joten kyllä buddhalaisuus on uskonto, vaikka kuinka asiasta kinattaisiin!

Buddhalaisuuden tunnus on kahdeksanpuolainen kärrynpyörä. Sen pyörivä liike kuvaa todellisuuden jatkuvaa muutosta. Symboli viittaa myös Buddhan opetukseen kahdeksanosaisesta tiestä, jota noudattamalla kärsimys buddhalaisuuden mukaan voitetaan ja valaistutaan.

Toinen buddhalaisuuden tunnus on hakaristi. Buddhalaisille se symboloi Buddhan jalanjälkeä ja on merkki hyvästä elämästä.

Yle tuli muuten julkaisseeksi todella törkeän uutisen hakaristista. Sen mukaan hakaristilla on ikää vähintään 11.000 vuotta. Ja symboli on ajan kanssa vuosituhansien myötä sitten levinnyt Intiasta ympäri maailmaa, jopa Amerikan mantereille saakka. Intiaanitkin ovat siis käyttäneet hakaristiä. Näin Yle yrittää pestä hakaristin puhtaaksi kansallissosialistien saastasta.

Mutta mitä tulee tähän oletettuun Buddhan päälaen luun palaan, niin luulisi, että buddhalaisuudenkin piirissä on pyhäinjäännöksiä aikojen kuluessa ehditty paljon väärennellä ja tehtailla. Varsinkin kun Buddha eli jo 500-luvulla eKr.

Minusta sopivin todiste väitteelle, että kyseessä on todellakin palanen Buddhan kallosta, olisi verrata luun sisältämää DNA:ta Siddharta Gautaman jälkeläisten DNA:han.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti