torstai 25. elokuuta 2016

Paljon onnea 25 vuotta täyttävälle Linuxille!

Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä opiskellut Linus Torvalds aloitti Linuxin kehittämisen 21-vuotiaana vuonna 1990. Linux on vanhaa kunnon Unix-käyttöjärjestelmää muistuttava käyttöjärjestelmä ja sama nimi on myös Linux-käyttöjärjestelmän ytimellä eli kernelillä.

Meidän onneksemme Torvalds julkisti projektinsa 25. elokuuta 1991 kirjoittamalla comp.os.minix-uutisryhmään sen sijaan että olisi jättänyt sen omaksi yksityiseksi huvikseen.

Eli onnea nyt 25 vuotta täyttäneelle Linuxille!

Tiesitkö, että Linux on nykyään maailman käytetyin käyttöjärjestelmä laitteitten määrissä mitattuna? Siinä jää Microsoftin Windows kakkoseksi. Asiasta on kertonut Yle tämän viikon uutisartikkelissaan Maailman yleisin käyttöjärjestelmä keksittiin Suomessa – Tiesitkö, että käytät Linuxia päivittäin?.

En viitsi perusteellisesti referoida tuota Ylen uutista, mutta siinä kerrotaan viidestä asiasta, eli että Linux jyrää kännyköissä ja tablettitietokoneissa, se pyörittää internetpalvelimia, se on hyvin usein osa sekä kodin että sen ulkopuolista elektroniikkaa ja se on ylivoimaisesti käytetyin käyttöjärjestelmä supertietokoneissa.

Niin, ja minä itsekin käytän kotikannettavassani sekä kännykässäni Linuxia. Sekin vielä.

Perinteisten tavallisen käyttäjän PC-tietokoneitten työpöydillä Linux ei ikävä kyllä ole vielä kovin yleinen. Mutta jopati Microsoft, tuo ohjelmistoyhtiöiden wanha raakalainen, kalastelee nykyään Linuxin käyttäjiä omille ohjelmistoilleen käyttäjiksi. Tämä johtuu siitä, että Microsoft menee taloudellisista syistä sinne, missä käyttäjiä tarpeeksi on. Tämä on silti jonkin verran mielenkiintoista kyllä, sillä vuonna 2001 yhtiön silloinen toimitusjohtaja Steve Ballmer oli haukkunut avoimen ohjelmistokehityksen keulakuvaa Linuxia "kommunismiksi" ja GNU General Public License -ohjelmistolisenssiä, jonka alla Linux on julkaistu, "syöväksi". Se leimakirves meni silti kyllä ohi, koska Microsoft Windows on itse hyvin keskitetysti johdettu ja hoidettu projekti, ei Linux. Ja GPL-lisenssikin vastustaa vapauden rajoittamista.

Voit myös halutessasi käydä lukemassa kaksi ja puoli vuotta vanhan blogimerkintäni Mikä on Linux "hauki on kala" -menetelmällä.

Linux.fi-sivustolla taas kerrotaan laajemminkin Linuxista.

Lisälukemistoksi voin tarjota melko tuoreen blogikirjoitukseni Google tavallaan onkin selain: Chromebook ja Linuxin maailmanvalloitus.

3 kommenttia:

  1. Minäkin kokeilin Linux Mint:iä. Erinomainen käyttis teknisesti nyt kun NVIDIA on tehnyt ajurit näyttökorteilleen Linuxiinkin. Pari ongelmaa tosin tuli vastaan:

    #1: En mistään löytänyt toimivaa ilmaista haittaohjelma-skanneria siihen (kyllä, Linuxiinkin on tehty muutama haitake). Harmillista. Windowsissa (pthyi!) minulla on Avast.

    #2: Suurin osa niistä peleistä joita haluaisin pelailla ei toimi Linuxissa, ainakaan nykyisellä Winen versiolla. Tämä on vakava puute, minun tapauksessani; minun kotikonettani en juuri koskaan ole käyttänyt mihinkään hyötytarkoitukseen, se on puhdasverinen viihdelaite.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mintin pakettienhallinnasta näyttäisi löytyvän ClamAv-virustorjuntaohjelma. Siihen saa graafisen käyttöliittymän asentamalla clamtk-paketin. Valitettavasti tämä torjuja ei valvo taustalla uhkien varalta.

      Comodolta löytyy Linuxille "normaali" ja ilmainen virustorjuntaohjelma Comodo Antivirus for Linux, jota olen itsekin kokeillut:

      https://www.comodo.com/home/internet-security/antivirus-for-linux.php

      Tuo peliongelma on minullekin tuttu. Lempipelini The Operational Art of War ei ole enää vuosiin toiminut Wine'in avulla.

      On tietenkin olemassa (mm.) Steam, jota kautta saa toimivia pelejä Linuxiin, mutta se ei tietenkään ratkaise kaikkea. Varsinkaan, jos on ostettuna rakastamistaan peleistä Windows-versiot.

      Poista
    2. Joo, katson noita piruntorjuntaohjelmia kun seuraavan kerran valitsen boottivalikosta Linuxin. Kiitos vinkeistä.

      Tietenkin katsoin Steamin samana päivänä kun asensin Linuxin. Ainoastaan yksi minun 24 pelistäni on saatavilla Linux-versiona, eikä sekään sellainen, mitä olisin viitsinyt pelata. Sääli. Mutta pelitarjonta seuraa tarkasti käyttiksen yleisyyttä, joten tämä oli odotettavissa.

      Poista