tiistai 20. joulukuuta 2016

Positiivisen ihmiskuvan silkka järjettömyys

Liberalismiin on alusta alkaen kuulunut positiivinen ihmiskuva. Sen mukaan ihminen on rationaalinen järjen ohjaama olento.

Marxilaisuuteen on myös kuulunut ajatus, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä. Aatteen mukaan ihmisen pahuus johtuu vain taloudellisista ja yhteiskunnallisista rakenteista, ja pahuus loppuu sitten, kun on päästy ihanneyhteiskuntaan.

Niin liberalismi kuin marxilaisuus olivat syntyneet. Sivistyneistön piirissä usko järkeen ja ihmiseen oli suuri.

Sitten syttyi ensimmäinen maailmansota. Sodan myllyt jauhoivat ihmisiä. Lukemattomat sotilaat kuolivat yhä uusissa älyttömissä rintamahyökkäyksissä kohti vihollisen maahan kaivettuja asemia, joista heitä kohti paahdettiin konekivääreillä ja tykistöllä. Tykistökeskitykset toisen osapuolen asemiin aiheuttivat myös runsaasti uhreja.

Ensimmäinen maailmansota päättyi Versaillesin rauhaan. Mutta sodan jälkeenkin oli vielä paljon ihmisiä, joilla oli positiivinen ihmiskuva.

Sitten tuli Adolf Hitler kansallissosialistisine puolueineen valtaan Saksassa. He perustivat totalitaristisen, rasistisen, kiihkonationalistisen diktatuurin. He keskitysleirittivät ihmisiä ja aloittivat "vääränlaisten" ihmisten lakiin perustuvat syrjinnän. Toisen maailmansodan puhjettua kansallissosialistit suorittivat juutalaisten kansanmurhan.

Toinen maailmansota ja kansallissosialistien valta Saksassa ja sen suorat seuraukset hävittivät paljon aikaisemmasta länsimaalaisten ylimielisyydestä. Mutta niidenkin jälkeen oli vielä paljon ihmisiä, joilla oli positiivinen ihmiskuva.

Osaltaan Marxin ajatuksiin perustuva marxistileninistinen totalitaristinen diktatuuri ja suurvalta Neuvostoliitto lakkautui vuonna 1991, kun sen suurin osavaltio Venäjä erosi siitä. Noin kaksi vuotta tätä ennen Itä-Euroopan ns. kansandemokratiat olivat vapautuneet Neuvostoliiton ja marxismileninismin pakkopaidasta.

Marxistileninistinen talous- ja yhteiskuntamalli ei ollut tehnyt ihmisestä hyvää.

Mutta Euroopassa tapahtuneen marxismileninismin romahtamisen jälkeenkin on ollut vielä paljon ihmisiä, joilla on positiivinen ihmiskuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti