maanantai 23. huhtikuuta 2018

Lopetan 1.5.2018 Facebookin käytön

Facebook-niminen kaupallinen sosiaalisen median yhteisöpalvelu on joutunut yksityisyydensuojaongelmien vuoksi myrskyn silmään. Suomenkielisessä Wikipediassa sanotaan aiheeseen liittyen viime aikojen pahimmasta kohunaiheesta näin (englanninkielisessä Wikipediassa sanotaan enemmän):
Cambridge Analytica on yhtiö, joka on mm. on markkinoinut itseään konsulttiyhtiönä, joka analysoi sosiaalisen median dataa ja löytää oikeita kohderyhmiä, joille voi kohdentaa tietynlaista viestintää.

Yhtiö saavutti huomiota kansainvälisessä mediassa kun paljastui sen käyttäneen n.50 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja liittyen Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaan ja Britannian Brexit-kampanjaan.
Facebookissa on toki omat hyvät puolensa. Ensinnäkin sillä on edelleen erittäin paljon käyttäjiä, vaikka osa nuorisosta on vaihtanut muihin palveluihin, joten ihminen usein on voinut luottaa siihen, että palvelua käyttämällä saa yhteyttä pidettyä ystäviin, sukulaisiin, tuttuihin, puolituttuihin ja aatetovereihin. Facebook on myös loistava keino saada näkyvyyttä yrityksille, yhdistyksille ja puolueille.

Facebookin huonoihin puoliin kuuluu se, että se aiheuttaa sosiaalista kuplaantumista. Nimittäin Facebookin algoritmi ottaa oppia kaikesta, mitä käyttäjä palvelussa tekee ja sitten se näyttää hänelle sellaista muiden käyttäjien sisältöä, josta se luulee hänen pitävän. Toisin sanoen palvelu siivoaa pois näkyvistä osan informaatiosta.

Toiseksi, koska Facebook on kamalan paljon käytetty, se pystyy paljon määräämään siitä, minkälaista informaatiota varsin monet ihmiset saavat nähdäkseen. Tällä on vaikuksensa uutisvälityksen ja yleensä informaation kulun moniarvoisuuteen. Vertaa vaikka Suomen Yleisradion tai Helsingin sanomat -lehden asemaan Suomessa.

Facebookin asiakkaita eivät varsinaisesti ole käyttäjät vaan mainostajat, joilta se saa rahansa. Yksityisyyden suojauspyrkimykset ovat täten jossain määrin vastoin Facebookin liikeideaa. Mutta ihmiset ja valtiot nyt parempaa käyttäjien yksityisyyden suojaamista Facebookilta vaativat, ja Facebook joutuu hieman pitämään jatkossa jotain rajaa siinä, että mitä käyttäjien tietoja se luovuttaa kenellekin.

Useat henkilöt ympäri maailman ovat protestina Facebookin käyttäytymiselle lopettaneet käyttäjätilinsä. 11.4. kuluvana Herran vuonna 2018 oli myös maailmanlaajuinen Älä käytä Facebookia -päivä, johon minäkin osallistuin.

Facebook on kaupallinen palvelu, ja se on vastuussa osakkeenomistajilleen siitä, että se tuottaa heille voittoa. Joten ei ole mikään ihme, että sen liiketoimintalogiikka on ei niin kauhean sosialistinen tai ihanteellinen. En moiti Facebookia siitä, että se ei luovu tiikerin raidoistaan. Yrityksen tulee tehdä yrityksen työtä.

Mutta jokainen yksilö voi toki äänestää jaloillaan.

Monet ystäväni, sukulaiseni, tuttavani, puolituttuni ja aatetoverini ovat Facebookissa. Tästä syystä minulle on tullut palvelussa pysymisestä ikään kuin puolipakollista.

Yksi Facebook-kaverini oli äsken ilmoittanut, että aikataulullisten ongelmiensa vuoksi hän lopettaa Facebookin käytön. Tämä sai minut miettimään haluani käyttää itse jatkossa Facebookia.

Pohdiskeltuani asiaa tarpeeksi tulin siihen tulokseen, että taidan lopettaa itsekin Facebookin käytön. Se on ollut minulle kuitenkin jossain määrin pakkopullaa eikä kovin syvähenkistäkään. Ja toiseksi, en viitsi käyttää Facebookia pelkästään sen pikaviestiominaisuuden vuoksi. Olen kyllä ennenkin lopettanut Facebookin käytön.

Ehkä päätökseeni on vaikuttanut nyt sekin, että tänään Facebookista poissaolo on ikään kuin luvallista. Huh helpotus!

Ja nyt huomaan taas, että minua on oikeastaan vaivannut runsaasti se, että tällaiset sosiaalisen median yhteisöpalvelut myöskin edustavat jossain määrin minulle vierasta sosiaalisuuden muotoa "tykkäyksineen".

Kuluvana Herran vuonna 2018 tiistaista 1. toukokuuta alkaen siis Facebook-tilini tulee olemaan poissa. Nettisivujeni Yhteystiedot-sivulta pääset lukemaan jatkossa(kin) yhteystietoni.

Lopetan samalla kertaa myös Twitter-tilini. Ihan huvikseni. Tai en varsinaisesti. Säilytän sen myöhempää sivistynyttä tarkoitusta varten.

Google Plus -tilini olin lopettanut jo aikaisemmin, joten päässäni on pörrännyt näitä asioita enemmänkin viime aikoina.

Facebookin ja Google Plussan kilpailijaa, avoimen lähdekoodin ei-kaupallista palvelua Diasporaa tulen käyttämään jatkossakin. Lyhyehkön selostuksen Diasporasta ja sen ominaisuuksista pääset lukemaan nettisivuiltani.

Monet nykyään suosittelevat venäläistä VK-palvelua vaihtoehdoksi Facebookille. Itse en sellaiseen ryhtyisi, kun se on lujasti Venäjän sekurokratiajuntan johtajan Vladimir Putinin kengän alla.

Jatkossa minuun saa yhteyttä myös Google Hangouts -palvelun kautta. Varsinaisesti tai yleensä käytössäni ei ole Google Hangoutsia, vaan vanha Google Talk -palvelu, tai siis ainakin hommassa käyttämäni kolmannen osapuolen Pidgin-sovellus on sitä mieltä. Mutta ainakin se pelaa yhteen Google Hangoutsin kanssa, joten homma toimii.

PS. Itse asiassa pelkkään Diasporaan siirtyessäni menetän varsin mittavan määrän internet-tuttuja eli "kavereita". Toivon, että Diasporassa "kavereinani" olevat pari tyyppiä aktivoituvat, jotta ei tule ihan yksinäinen olo internetissä.

...
PS. 28.4.2018. Julkaisin blogimerkinnän, jossa kerron, etten lopetakaan Facebookin käyttöä: Vatsassa kiertää, rintaan pistää ja vituttaa. Kaikesta huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti